PAPA FRANCISC, PRIMIT CA O VEDETA LA NEW YORK

Papa Francisc a fost primit joi seară ca o vedetă la New York, fiind întîmpinat cu strigăte de bucurie de mii de persoane în timp ce a străbătut Fifth Avenue în papamobil, în a doua etapă a voiajului său în Statele Unite.

Suveranul Pontif va petrece 36 de ore în oraşul care nu doarme niciodată, care este centrul finanţelor şi pămînt de adopţie pentru milioane de imigranţi şi unde nu a mai fost pînă acum niciodată. Prima etapă a vizitei sale newyorkeze a fost la catedrala Saint Patrick, pentru o liturghie de seară în prezenţă a circa 2.500 de persoane, majoritatea membri ai clerului.

Pentru prima porţiune de parcurs pe celebrul bulevard, înainte de a ajunge la catedrală, papa a renunţat la vestitul său Fiat 500 şi a urcat în papamobil, în uralele mulţimii pe care a binecuvîntat-o cu zîmbete generoase.

Suveranul Pontif, al patrulea papă care vizitează New York-ul, a fost întîmpinat pe treptele catedralei de guvernatorul Andrew Cuomo şi de primarul oraşului, Bill de Blasio, precum şi de arhiepiscopul Timothy Dolan. Pentru vizita papei au fost accelerate lucrările de restaurare a catedralei, care s-au ridicat la 175 de milioane de dolari.

Cinci evenimente sînt programate în cursul zilei de vineri: un discurs la ONU, o celebrare ecumenică la Muzeul 11 Septembrie, o vizită la o şcoală din Harlem, o procesiune la Central Park şi o liturghie de seară în uriaşul complex sportiv de la Madison Square Garden, în prezenţa a circa 20.000 de persoane.

În prima sa vizită în SUA, papa Francisc a fost întîmpinat de mulţimi entuziaste şi a ţinut discursuri pe teme dragi lui, imigraţie, schimbare climatică şi justiţie socială.

Sursa: Agerpres