PANDEMIE, CRIZE, RĂZBOI, GENOCID, RASISM

Șovinismul lingvistic românesc la înmormîntarea limbii moldovenești

Săptămîna trecută în ședință plenară a Parlamentului s-a adoptat substituirea sintagmei ”limba moldovenească” cu îmbinarea ”limba română”. Astfel, potrivit știrii de pe site-ul Parlamentului, ”În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun”. 

Mai pe înțelesul tuturor moldovenilor, de azi înainte limba oficială a R. Moldova va fi limba română. Noi credem că este un lucru bun, chiar extraordinar. Vorbiți numai românește altfel o să încasați palme peste bot, picioare în cur și vă veți pierde locurile de muncă! Шутка!

Numai că este greu de înțeles rîvna lui Bogdan Aurescu, ministrul român de externe, în a declara pe la toate reuniunile internaționale și pe sub toate gardurile că limba moldovenească nu există. Este chiar penibil, de rîs și de plîns, însă grija principală a lui Aurescu este să se umilească în fața ministrului de externe ucrainean, Kuleba, cerîndu-i să recunoască ”inexistența limbii moldovenești”! Ce formulare diplomatică! E ca și cum ai bea apă ducînd paharul la ceafă! Aurescu a făcut-o chiar în mod repetat. Nimic mai important pe timp de război! La 200 de kilometri mor zeci și sute de mii de oameni într-un război teribil, iar Bogdan Auresc este preocupat de definiția de limbă și grai. Toate acestea se fac cu un anumit scop meschin, răutăcios și care va crea efecte neașteptate în calea unirii. În așa fel încît moldovenilor oricînd să li se poată reproșa: ”Bă, sărăntocilor, nu aveți nimic, nici măcar limba voastră!”

Am știut că așa se va întîmpla. Noi, cei din stînga Prutului, în timpul Rusiei țariste și URSS-ului am avut pentru supraviețuire ca ajutor principal limba moldovenească. Da, corect, e un grai al limbii române. Dar noi îi ziceam și-i zicem limbă. E un sacrilegiu? Graiul moldovenesc în care s-au scris multe opere de valoare nu stă și el, ca și graiul oltenesc, ardelenesc, maramureșean, bucovinean și încă multe altele la baza limbii române? Atunci de ce să negi existența lui? În cei 30 de ani de independență dinspre Transnistria ne-a venit ură și dușmănie, iar dinspre România doar dispreț greu voalat. Pe față desconsiderarea se va declanșa după o eventuală reunire.

Ia citiți ce scriu sursele românești științifice: ”Graiul moldovenesc al românei este ramura estică a limbii române, fiind vorbit in provincia istorică Moldova (azi împarțită de statele moderne România, Republica Moldova și doua regiuni din Ucraina)”.

Moldovenii sunt vorbitorii acestui grai. Așadar, dacă moldoveneasca este ”ramura estică a limbii române”, prin urmare, și moldovenească este o limbă, nu!? Limbă sau grai e totuna, nu ne luați cu definițiile. Trebuie să ne treacă România prin etuvă? Din gelozie față de Ucraina, România are reflexe naționaliste extreme? Uitați-vă la definițiile ce e limbă și ce e grai sau dialect. Are cumva de suferit ceva prejudicii limba română? O sacralizați în asemenea măsură încît uitați că, de fapt, are împrumuturi masive din franceză, italiană și alte limbi occidentale la fel cum moldoveneasca a fost rusificată masiv? Dacă ați fi trăit voi 200 de ani cu rușii…

Nu moare de rîs Kuleba și ucrainenii la auzul miorlăiturii lui Aurescu? Ce preocupare a unui pitic cu aere de mare șovin lingvistic! Pe timp de crîncen război. Din cauza preocupării tîmpite a Bucureștiului oficial ca să excludă din uz sintagma ”limba moldovenească”, s-ar putea ca după terminarea războiului Chișinăul să-și ”mute” simpatiile politice spre Kiev. De data asta Moscova va rîde pe sub mustăți, iar Lavrov nu-i va da lui Aurescu nici măcar să sugă chiștocul de la trabucul său... Ar fi bine ca Aurescu să o pună la punct pe Maria Zaharova și să o asigure că de introducerea sintagmei ”limba română” în legislația și în actele oficiale ale statului R. Moldova se va ocupa statul român pe cheltuiala lui!

Păi cum să reacționeze moldovenii la declarații ca aceasta: ”Așa-zisa “limbă moldovenească” nu există, este o construcție artificială a Uniunii Sovietice și a fost folosită apoi de Rusia în scopul de a dezinforma”. Este declarația ritoasă a aceluiași infatigabil Bogdan Aurescu. Am mai auzit tîmpenii, dar ca asta... Că-i dialect, că-i grai, nu-i tot o limbă? E tot fasole prăjită! Depinde doar de cîte ori au fost schimbate apele... La noi politica miroase ca după ce-ai mîncat faSULE prăjite.

Această perseverență de ”recunoaștere a inexistenței limbii moldovenești” este ridicolă, dar și anunță totodată viitoarele persecuții lingvistice în cazul unirii R. Moldova cu România. Suntem siguri de asta.

La fel nedumerește incompetența guvernării de la Chișinău de a decreta că „în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun”. Ce ușurință iresponsabilă! Băi, chiorilor, este vorba de un volum de muncă de ani de zile! Și trebuie să spuneți opiniei publice din ambele state cine plătește. Bogdan Aurescu sau Dorin Recean?

Ajutoarele venite din România au fost, după cum vedem, condiționate. Pînă la ultimul vaccin expirat. Vă dăm, dar să dispară limba moldovenească din Constituție și să ieșiți în piețe să scandați mulțumiri României!  Odată cu introducerea limbii române la Chișinău umilirea moldovenilor ca oameni inferiori a devenit un proces permanent. Am vrea să nu avem dreptate. 

De fapt, operațiunea specială de introducere a sintagmei ”limba română” în locul sintagmei ”limba moldovenească” în toate actele oficiale ale R. Moldova o să coste guvernarea de la Chișinău cîteva sute de milioane de Euro și o să dureze vreo zece cicluri electorale…

Deoarece pînă la unirea celor două state mai este mult. Mai întîi pentru că românii nu doresc acest lucru, dar, de data aceasta, nici Ucraina nu-l va accepta…

Teofil KAMINSKY

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:11
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
03.01.25 - 13:31
05.01.25 - 12:27
03.01.25 - 13:33