OPOZANTUL RUS ALEXEI NAVALNÎI A DECEDAT ÎN ÎNCHISOARE

Opozantul rus Alexei Navalnîi a decedat în închisoare, anunță instituția penitenciară din Rusia.

„Navalinîi a decedat în colonia ”Polearnîi volk” din localitatea Harp. După plimbare, condamnatul Navalnîi A. s-a simțit rău, pierzîndu-și aproape imediat cunoștința. Personalul medical al instituției a sosit imediat și a fost chemată o echipă de ambulanță.

Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, care nu au dat rezultate pozitive. Medicii serviciului medical de urgență l-au declarat mort pe condamnat”, au comunicat oficiali ruși.

Alexei Navalnîi, în vîrstă de 48 de ani, a fost arestat în ianuarie 2021, atunci cînd a ajuns în Moscova din Germania, unde a fost tratat după otrăvirea cu Noviciok. Inițial, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea condițiilor unei eliberări condiționate anterioare din cauza convalescenței sale în străinătate.

În martie 2022, a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare sub acuzația de delapidare prin fraudă. El și susținătorii săi au criticat în mod repetat acuzația ca fiind motivată politic.

Încă de la începutul invaziei lui Putin în Ucraina, Alexei Navalnîi i-a îndemnat pe ruși să protesteze, spunînd că Rusia nu poate deveni „o națiune de oameni tăcuți și înspăimîntați”.

Sursa: Moldpres