Olandez arestat pentru o escrocherie legata de un furt de diamante de la un muzeu din Dresda

Autorităţile germane au anunţat, Joi, arestarea şi transferul în Germania a unui olandez suspectat de escrocherie în legătură cu un furt spectaculos de diamante care a avut loc la sfîrşitul anului 2019 la un muzeu din Dresda, relatează AFP, potrivit agerpres

Bărbatul de 54 de ani, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a susţinut că i s-a oferit o piesă valoroasă furată în timpul spargerii şi a promis că va aranja răscumpărarea ei, pentru ca aceasta să fie înapoiată proprietarului său, a explicat Procuratura din Dresda şi Poliţia din Saxonia, într-un comunicat comun.

Autorităţile bănuiesc mai mulţi membri ai unei bande criminale de origine libaneză, foarte activă în Germania, cunoscută sub numele de „clanul Remmo”, că au comis acest furt în muzeul Grünes Gewölbe („Seiful Verde”) din Dresda.

Autorii jafului au luat în jur de zece bijuterii cu pietre preţioase din secolul al XVIII-lea şi cîteva „sute” de diamante, inclusiv unul de 49 de carate încastrat într-un „epolet”.

Nici una dintre bijuterii nu a fost găsită.

Suspectul, aflat în prezent în detenţie în Germania, ar fi contactat un detectiv de artă olandez, în Decembrie 2021, şi a pretins că este un comerciant de diamante din Anvers. El a susţinut că i s-a propus să răscumpere o medalie poloneză istorică care aparţinuse muzeului pentru suma de 40.000 de euro.

După o verificare prealabilă a faptelor prezentate, detectivul a fost de acord şi suma i-a fost înmînată suspectului în numerar. „Însă, contrar a ceea ce a susţinut, bărbatul a fugit cu banii”, au spus procurorii într-un comunicat.

După ce i-au stabilit identitatea, autorităţile au descoperit că bărbatul avea antecedente penale. El a fost arestat în Ţările de Jos, în luna Martie a acestui an, fiind acuzat de escrocherie şi apoi a fost transferat la Dresda luna aceasta, unde va fi judecat.