Oficialul care a spus ca Beijingul refuza sa mai trimita piese de avioane in Rusia a fost demis

Administraţia aviaţiei ruse l-a concediat pe un reprezentant care săptămîna trecută a afirmat că Beijingul a refuzat să furnizeze avioanelor ruse piese de schimb şi componente în urma sancţiunilor impuse de Occident, a scris Marţi cotidianul rus Kommersant, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Valeri Kudinov, oficialitate în cadrul Agenţiei federale ruse de transport aerian (Rosaviaţia), responsabil pentru mentenanţă, a spus că Rusia poartă discuţii cu producători de componente din ţări ca Turcia şi India după ce o încercare de a le obţine din China a eşuat.

O sursă din domeniu a confirmat pentru Reuters că Kudinov a fost concediat, adăugînd că el şi-a pierdut locul de muncă din cauza declaraţiilor sale publice despre China. Rosaviaţia a refuzat să comenteze.

Kommersant l-a citat pe Valeri Kudinov potrivit căruia el a fost destituit pentru dezvăluirea de informaţii, în conformitate cu o lege federală care guvernează conduita funcţionarilor publici din Rusia.

Rusia a adoptat Luni o lege care le permite companiilor aeriene ruse să ia în leasing avioane de la companii străine pe registrul aerian al ţării şi să le folosească în Rusia chiar şi fără permisiunea proprietarului lor, după ce autorităţile de reglementare din Bermude şi Irlanda au suspendat certificatele avioanelor ruseşti înregistrate acolo.

Sancţiunile internaţionale afectează deja sectorul aerian rus, companiile Boeing şi Airbus oprind furnizarea de componente pentru Rusia. SUA şi Uniunea Europeană şi-au închis spaţiul aerian pentru companiile aeriene ruse, Moscova ripostînd cu măsuri simetrice.