OBAMA SI MERKEL AU CONVENIT CA SANCTIUNILE IMPOTRIVA RUSIEI TREBUIE MENTINUTE

Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel s-au pronunţat duminică pentru menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei pînă cînd aceasta din urmă «va respecta suveranitatea Ucrainei».

«Cei doi lideri (...) au convenit asupra faptului că durata sancţiunilor trebuie legată în mod clar de aplicarea completă de către Rusia a acordurilor de la Minsk şi de respectarea suveranităţii Ucrainei», a indicat biroul de presă al Casei Albe într-un comunicat emis după întrevederea bilaterală pe care Obama şi Merkel au avut-o în Bavaria, unde s-a desfăşurat summitul G7.

Sancţiunile instituite de Uniunea Europeană împotriva Rusiei după anexarea Crimeii şi declanşarea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei expiră la sfîrşitul lunii iulie, astfel că blocul comunitar trebuie să ia o decizie privind prelungirea lor. Aceste sancţiuni prevăd interdicţii de viză şi îngheţarea conturilor unor responsabili ruşi sau ucraineni proruşi, precum şi măsuri împotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier şi bancar.

Acordurile de pace convenite pe 12 februarie la Minsk de guvernul ucrainean şi separatiştii proruşi prevăd o serie de măsuri militare şi politice menite să pună capăt conflictului soldat pînă în prezent cu peste 6.400 de morţi, dar escaladarea confruntărilor în ultima săptămînă arată că implementarea prevederilor de bază ale înţelegerii este departe de a se fi realizat. În plus, NATO a atras din nou atenţia că separatiştii primesc în continuare arme din Rusia, iar trupe ruse sînt staţionate în zonele din estul Ucrainei controlate de aceştia.

Cameron: Europa trebuie să fie unită în menţinerea sancţiunilor

Premierul britanic David Cameron a cerut duminică statelor Uniunii Europene să manifeste unitate în menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei, deşi aceste măsuri provoacă blocului comunitar pierderi economice.

«Trebuie să ne asigurăm că Europa rămîne unită», a spus Cameron în faţa presei la sosirea la Castelul Elmau din Bavaria, unde s-a desfăşurat summitul G7, el cerînd totodată şefilor de stat reuniţi la acest summit să transmită Rusiei un mesaj puternic în urma escaladării conflictului armat din Ucraina.

«Sancţiunile împotriva unei ţări au un impact asupra tuturor ţărilor. Totuşi, atunci cînd a trebuit să se dea un răspuns robust agresiunii sprijinite de Rusia, Marea Britanie nu a ţinut cont de pierderile suferite de sectorul ei financiar şi cred că toate statele ar trebui să procedeze la fel», a subliniat şeful executivului britanic făcînd referire la reticenţa unor state europene de a accepta prelungirea sancţiunilor ce expiră în luna iulie.

Alţi oficiali britanici au declarat anterior că unele state est-europene - pe care nu le-au precizat - au exprimat temeri cu privire la impactul negativ pe care prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei l-ar avea asupra propriilor exporturi de produse agroalimentare.

«Sper că la următorul summit european vom avea un front unit împotriva agresiunii sprijinite de Rusia şi că sancţiunile vor fi menţinute», a conchis David Cameron.

Soţul Angelei Merkel, gazdă pentru soţiile liderilor de la summitul G7

Soţul cancelarului german Angela Merkel a fost duminică gazda soţiilor unora dintre personalităţile politice internaţionale care iau parte la summitul şefilor de stat sau de guvern din cele mai industrializate şapte ţări ale lumii (G7) organizat în castelul Elmau din Alpii bavarezi.

După începerea reuniunii la vîrf, Joachim Sauer le-a invitat la o plimbare tradiţională, cu o trăsură trasă de cai, pe soţia premierului japonez, Akie Abe, şi a primului ministru canadian, Laureen Harper, precum şi pe soţia preşedintelui Consiliului European, Malgorzata Tusk.

Anterior, în cursul dimineţii, profesorul universitar Joachim Sauer l-a întîmpinat, în cursul dimineţii, alături de celebra sa consoartă, pe preşedintele american Barack Obama, într-o scurtă ceremonie organizată în localitatea germană Krün. Cele două personalităţi politice au fost salutate de locuitori îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi invitaţi să guste din berea şi cîrnaţii tipici zonei.

Reuniunea G7, care a avut loc duminică şi luni în mica localitate din apropiere de graniţa cu Austria, a fost una dintre puţinele ocazii în care soţul Angelei Merkel a jucat un rol, el preferînd, în general, să beneficieze cît mai rar de atenţia presei.

Cancelarul german, care poartă numele primului ei soţ, s-a căsătorit cu Joachim Sauer în decembrie 1998, oficializînd astfel o relaţie de mai mulţi ani.

Sursa: Agerpres