OBAMA NU SE MAI ÎNTÎLNEŞTE CU PUTIN

Preşedintele SUA Barack Obama a decis să anuleze întrevederea cu omologul său rus, Vladimir Putin, prevăzută pentru începutul lunii septembrie, la Moscova, a relatat miercuri Associated Press, care califică decizia drept "o rară umilinţă diplomatică".

Potrivit AFP, Casa Albă a justificat această "decizie spectaculoasă" prin lipsa de progres în relaţiile ruso-americane. "După o analiză aprofundată (...) am ajuns la concluzia că relaţiile bilaterale cu Rusia nu au înregistrat suficiente progrese recente care să permită desfăşurarea unui summit ruso-american la începutul lunii septembrie", a declarat purtătorul de cuvînt al lui Obama într-un comunicat de presă în care este menţionat îndeosebi scandalul Snowden. Associated Press menţionează că anunţul vine după decizia Rusiei de a acorda azil temporar fostului consultant al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, şi reflectă totodată nemulţumirea crescută a SUA în relaţiile cu Rusia pe alte probleme, între care apărarea antirachetă şi drepturile omului.

Potrivit Casei Albe, Barack Obama încă intenţionează să participe la summitul G20 la St. Petersburg (Rusia), dar nu are planuri pentru o întrevedere bilaterală cu Vladimir Putin. Totodată, liderul de la Casa Albă va face o escală în Suedia în cadrul vizitei pe care o va efectua la începutul lunii septembrie în Rusia. SUA intenţionează să anunţe Rusia de decizia de miercuri a preşedintelui Obama, însă nu va avea loc o convorbire directă între Obama şi Putin pe acest subiect.