Numărul total al victimelor bombei atomice de la Hiroshima este mai mare

Oraşul japonez Hiroshima a publicat joi un nou raport privind rezultatele anchetei sale în legătură cu efectele reale ale bombardamentului atomic din 1945 asupra oraşului, actualizînd numărul total al victimelor bombei atomice la 557.478, mai mult cu 15.000 de persoane înregistrate în raportul anterior, informează XINHUA.

Raportul a fost elaborat ca parte a unui proiect de cercetare realizat în ultimii 30 de ani de autorităţile oraşului privind victimele bombardamentului, concentrîndu-se pe schimbările demografice din ultimele decenii. Raportul actualizează şi numărul "victimelor directe" ale bombardamentului atomic - cei care se aflau în Hiroshima şi în oraşele şi satele învecinate - la 384.743, în timp ce numărul celor care au murit pînă în prezent este de 277.996, mai mică decît cifra de 280.959 prezentată în 1999. Un oficial nipon a declarat că, deoarece există moduri diferite de a interpreta în continuare cifrele privind victimele şi pagubele provocate de bomba atomică, divizia de cercetare din cadrul Atomic Bomb Survivors Relief Department a decis să actualizeze cifrele, strîngînd informaţii noi şi verificînd detaliile cu ajutorul computerelor.

"Hiroshima, primul oraş din lume distrus vreodată de o armă nucleară, speră că noul raport va fi cuprinzător şi utilizat eficient pentru ca niciodată să nu se mai repete răul provocat de război", a adăugat el.

Moldpres