NOUL PREŞEDINTE AL AFGANISTANULUI SALUTĂ SACRIFICIUL MILITARILOR NATO

Noul preşedinte afgan Ashraf Ghani le-a mulţumit vineri militarilor NATO pentru sacrificiul lor în Afganistan, cu ocazia vizitei surpriză efectuate la Kabul de premierul britanic David Cameron, relatează AFP.

"Vreau să le mulţumesc acelor familii care au pierdut fiinţe dragi", a declarat preşedintele Ghani, care a adus de asemenea un omagiu militarilor morţi în luptă şi străinilor, ucişi şi răniţi, de la declanşarea intervenţiei occidentale în Afganistan, înainte de îndepărtarea de la putere a regimului talibanilor din această ţară, în urmă cu aproximativ 13 ani.

Soldaţii străini şi afgani sînt alături în lupta împotriva talibanilor, a menţionat preşedintele afgan. "Prezenţa voastră aici a făcut ca Londra să fie un oraş sigur, la fel ca restul lumii", a adăugat el.

Aceste afirmaţii făcute de Ashar Ghani contrastează cu cele ale predecesorului său Hamid Karzai care a intensificat în ultimii ani criticile cu privire la misiunea NATO şi a refuzat să semneze un acord pentru menţinerea unei forţe reziduale în ţară în 2015, după încheierea misiunii coaliţiei internaţionale.

Marţi, la o zi de la venirea la putere a preşedintelui Ghani, Kabulul a semnat cu SUA şi NATO acorduri ce stabilesc cadrul legal pentru menţinerea a aproximativ 12.500 de militari străini în ţară, între care 9.800 americani, pentru a susţine forţele afgane după încetarea misiunii coaliţiei. Marea Britanie nu s-a angajat totuşi să menţină soldaţi în cadrul acestei forţe.

Sursa: Agerpres