NICU POPESCU: „PRIORITATEA ABSOLUTĂ A DIPLOMAȚIEI NOASTRE ESTE ADERAREA LA UE”
Prioritățile politicii externe în 2023 sînt accelerarea procesului de aderare la UE, implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene, îmbunătățirea serviciilor consulare pentru diasporă prin digitalizarea serviciilor prestate. Acțiunile se conțin în Planul de acțiuni al Guvernului pentru 2023 și în Planul Național de Dezvoltare pentru anii 2023-2025, documente ce au fost supuse consultărilor publice vineri, 20 ianuarie. La eveniment au participat reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, autorităților și instituțiilor publice.
„Prioritatea absolută o reprezintă aderarea la UE, și aici sîntem ferm convinși că vom reuși să aducem Moldova în Uniunea Europeană. În acest sens, în documentele de politice publice, întreprindem mai multe acțiuni pentru realizarea acestui obiectiv, atît în planul de politică externă prin interacțiuni cu statele membre ale UE, cu instituțiile europene, cît și pe partea de pregătire a statului, a societății noastre, cadrului legislativ, a instituțiilor pentru ca Republica Moldova să poată adera la Uniunea Europeană”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
O altă prioritate în plan extern discutată în cadrul consultărilor ține de consolidarea parteneriatelor strategice - atît în plan diplomatic bilateral, cadru regional și multilateral, cît și prin proiecte concrete, acorduri, accelerări și aprofundări ale dialogului cu țările și organizațiile care sprijină libertatea, democrația și europenitatea țării noastre pe fundalul războiului brutal al Rusiei în Ucraina.
„Investim foarte mult în diplomația sectorială: Diplomația pe securitate și apărare, Diplomația solidarității cu Ucraina, Diplomația economică activă, Diplomația în susținerea securității energetice, Diplomația anticorupție și Diplomația culturală. Acest lucru îl facem prin acțiunea misiunilor diplomatice, a echipei Ministerului de Externe, unul dintre obiectivele centrale fiind îmbunătățirea cadrului legal. De exemplu, în interacțiunea noastră economică cu alte țări - inclusiv în acest plan pentru anul curent - mizăm pe semnarea unui acord de comerț liber între Republica Moldova și statele EFTA pentru a facilita condițiile de comerț, de asemenea pentru ca produsele agricole moldovenești să ajungă pe noi piețe, în Orientul Mijlociu și Asia”, a spus șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu.
În cadrul discuțiilor, participanții au oferit comentarii și au răspuns întrebărilor formulate în cadrul evenimentului, dar și a celor recepționate online.
Sursa: gov.md