NEGOCIERI COMERCIALE UE-RUSIA LA BRUXELLES, IN 3 MARTIE

Rusia şi Comisia Europeană intenţionează să reia dialogul în data de 3 martie, la Bruxelles, cu privire la consecinţele apropierii economice dintre Ucraina şi UE, consecinţe evocate în timpul negocierilor de pace de la Minsk, a anunţat vineri ministrul rus al economiei Aleksei Uliukaev, informează AFP.

'Ne-am pus de acord cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru comerţ, în vederea unei întîlniri în 3 martie, la Bruxelles, pentru a discuta întreg spectrul relaţiilor noastre, inclusiv problemele legate de aplicarea Acordului de asociere dintre Ucraina şi UE', a declarat Uliukaev, citat de agenţii de presă ruse.

'Trebuie să găsim soluţii asupra acestui punct', a mai spus ministrul rus.

La sfîrşitul lui iunie, UE a semnat acorduri de asociere, ce prevăd inclusiv înfiinţarea de zone de liber schimb, cu Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, trei foste republici sovietice ce vor să se apropie de Europa.

Însă Rusia a avertizat că Ucraina nu va putea să facă parte din zone de liberă circulaţie a mărfurilor şi cu UE, şi cu Rusia, pentru că acest lucru ar putea duce la pătrunderea de mărfuri europene pe piaţa rusă, via teritoriul ucrainean.

La finalul negocierilor-maraton de la Minsk, din noaptea de miercuri spre joi, Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au îndemnat la 'discuţii trilaterale între UE, Ucraina şi Rusia, pentru găsirea de soluţii practice la îngrijorările semnalate de Rusia vizînd punerea în aplicare' a Acordului de asociere UE-Ucraina.

De asemenea, Uliukaev şi-a exprimat 'convingerea profundă' că acordurile de pace semnate la Minsk vor permite ridicarea sancţiunilor la adresa Rusiei.

Sursa: Agerpres