‘Ndrangheta este lider absolut al lumii criminale mondiale

Datorită structurii sale, capacităților sale militare și rădăcinilor puternice în teritoriu, ’Ndrangheta se confirmă astăzi ca fiind dominatorul absolut al scenei criminale chiar și în afara teritoriilor tradiționale de influență, cu obiective care afectează aproape toate regiunile (Lazio, Piemont și Valle D’Aosta, Liguria, Lombardia, Trentino Alto Adige, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Emilia Romagna, Toscana, Marche, Umbria, Abruzzo și Sardinia), scrie ANSA, potrivit RADOR.

Acest lucru a fost remarcat de către Direcția de Investigații Anti-Mafia în ultimul său raport către Parlament, care vorbește despre 46 de grupări criminale doar în Nordul Italiei.

Proiecțiile ’Ndranghetei depășesc granițele și implică multe țări europene (Spania, Franța, Regatul Unit, Belgia, Țările de Jos, Germania, Austria, Slovacia, România, Bulgaria și Malta), continentul australian și cel american (Canada, SUA, Columbia, Peru și Argentina).

„Activitatea de prevenire anti-mafia desfășurată de prefecți, în regiunile de origine și în cele de proiecție – subliniază raportul – a scos la iveală capacitatea ’Ndranghetei de a se infiltra în structurile administrative și electorale ale autorităților locale pentru a prelua controlul asupra resurselor publice și a fluxurilor financiare, de stat și comunitare şi pentru a-și spori consensul social”.

Clanurile din Calabria continuă să fie interlocutori privilegiați pentru cartelurile Sud-americane. În ultimii ani, chiar și Africa de Vest, în special Coasta de Fildeș, Guineea-Bissau și Ghana, a devenit un centru logistic din ce în ce mai important pentru bandele ‘Ndrangheta pentru traficul internațional de droguri. Centrale pentru această activitate sunt porturile Gioia Tauro (pentru Calabria) și cele din Genova, La Spezia, Vado Ligure și Livorno pentru Marea Tireniană superioară.

”Există o criză gravă a valorilor care afectează mari secțiuni ale administratorilor locali, funcționarilor administrației publice și operatorilor economici care, sensibili la farmecul profitului ușor, se pun la dispoziție comportamentelor subversive și practicilor corupătoare omniprezente, permițînd Camorrei să se integreze în sistem în cadrul circuitului juridic”, aşa cum notează Direcția de Investigații Anti-Mafia în ultimul său raport către Parlament.

„În acest context, cele mai structurate organizații ale Camorrei, cu o solidă tradiție criminală, reușesc să-și valorifice abilitățile de relaționare și intermediere la nivel social, politic și economic, creînd contiguități periculoase în cadrul unor interese criminale”.

Camorra, continuă Dia, „se mișcă în țesutul economic și social cu o eficacitate formidabilă, finanțînd companii și activități productive aflate în dificultate și exploatîndu-și abilitățile de mediere pentru a construi rețele de relații transversale, funcționale pentru valorificarea uriașelor profituri acumulate ilegal”.

În căutarea constantă a unor sectoare economice noi și fără precedent de exploatat, organizațiile criminale din Campania și-au îndreptat interesul către comerțul cu hidrocarburi, atît angro cît și cu amănuntul, și chiar spre colectarea uleiului de gătit uzat, care reprezintă astăzi o afacere vastă şi profitabilă.

Contextul infracțional al zonei metropolitane a orașului Napoli se caracterizează printr-o hiper-competitivitate între clanuri care corespunde unui recurs frecvent la acte violente, săvîrșite și cu folosirea armelor, care declanşează alarma socială și distrage de foarte multe ori atenția publicului de la capacitatea de coluziune/corupție din ce în ce mai mare a cartelurilor din orașe care, exploatînd tradiții criminale adînc înrădăcinate și legături strînse de încredere, se infiltrează în țesutul economic și social local.

Pentru clanurile Cosa Nostra din Palermo și pentru cele din provinciile vestice ale Siciliei, ”absența prelungită a unei conduceri solide și recunoscute, favorizează afirmarea noilor lideri și pe cea a familiilor noilor exponenți care se laudă cu originea familiei mafiote”, aşa cum a remarcat Direcția de Investigații Antimafia în ultimul său raport către Parlament, care semnalează, totodată, ”întoarcerea în libertate a bătrînilor oameni de onoare care ar încerca să se reacrediteze în cadrul asociațiilor de referință”.

„Recursul pînă acum minim la violență de către crima organizată siciliană întărește teza conform căreia aceasta, și în special Cosa Nostra, intenționează să evite să genereze alarmă în opinia publică pentru a-și urmări mai bine propriile, indispensabilele obiective de îmbogățire și pentru a dobîndi noi poziții de putere”.

Principalele interese criminale ale mafiilor siciliene sunt traficul de droguri, extorcarea și cămătăria, jocurile și pariurile online, activități care continuă să fie extrem de profitabile. Acesta din urmă, în special, este un sector „deosebit de atractiv pentru Cosa Nostra, care-i garantează profituri foarte mari cu riscuri modeste”.