Încrederea și neîncrederea la moldoveni

Unii sînt cei virtuali din sondaje, alții sînt cei din realitate

Mihai CONȚIU

Sondajele de opinie realizate cu și pentru moldoveni își au tîlcul lor în funcție de cine le comandă. Nici un sondaj, dar absolut nici unul nu reflectă realitatea existentă în teren. Rolul tuturor este unul absolut manipulator, unul de ”justificare legală” a unor fraude electorale. Cei care numără voturile le ”distribuie favorabil” ori partidului de guvernămînt, dacă ”trebuie” să rămînă la Putere, ori Opoziției care ”trebuie” să preia Puterea în regim de urgență ”națională”.

Am văzut, de-a lungul timpului, sondaje folosite drept pretext ca să fie furate efectiv voturi în favoarea lui Dorin Chirtoacă pentru a rămîne primarul Chișinăului, pentru măturarea comuniștilor de la guvernare după 4 și 7 Aprilie 2009 etc., etc. Suntem siguri că sondajele care sunt efectuate la diferite intervale de timp, comandate fie de către guvernanți, fie de către opozanți, sunt o preocupare mai mult decît febrilă pentru actuala Putere de la Chișinău. Pentru guvernanți, sondajele de opinie sunt chiar un fel de ”urgență națională”.

Spun ”urgență națională” deoarece actualii guvernanți, după cum am tot semnalat, de-a lungul timpului, sunt în cea mai ingrată poziție. În tendințele permanente de a se erija în ”partid unic”, PAS riscă să rămînă cu pantalonii în vine la următoarele alegeri, iar asta pentru că poartă niște pantaloni împrumutați, cu o măsură prea mare și ținuți de talie cu o curea pe care Șor și BCS au fost lăsați să învețe s-o fure pe nevăzute și nesimțite.

Cu Șor și BCS în coastele electorale, ”în numele interesului național, al pericolului rusesc și al necesității stringente de a fi păstrat parcursul integrării europene depline”, PAS o să tot aibă nevoie de sondaje de opinie favorabile pentru ”a-și justifica” păstrarea legală a Puterii prin ”alegeri parlamentare și prezidențiale libere și corecte”. Singura soluție ”victorioasă” a PAS este o mobilizare fără precedent și extrem de costisitoare a diasporei.

Eșecurile, exclusivismul, neprofesionalismul și abuzurile politice ale PAS vor fi trecute cu vederea de către un electorat minoritar captiv în plan intern, precum și de o diasporă extrem de numeroasă și cointeresată… cumva, iar ”sondajele favorabile” vor fi ”drapel juridic confirmativ”. PAS nu are de partea sa o populație majoritară coerentă proeuropeană și prooccidentală în interiorul Țării. PAS nu conduce și controlează Țara prin sine însuși, ca forță politică reprezentativă pentru o majoritate covîrșitoare a moldovenilor, ci prin instrumentele Puterii cu care a fost învestit.

În consecința celor arătate pînă acum, vă oferim rezultatele celui mai recent sondaj de opinie efectuat de WatchDog, în care se arată nivelul de încredere și de neîncredere al moldovenilor în politicienii externi. 

”Încrederea” moldovenilor în politicienii externi, potrivit WatchDog: 

1. Președintele României, Klaus Iohannis, 38,6 %)2. Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei, 38 %3. Aleksandr Lukașenko, 35,7 %4. Emmanuel Macron, 35,2 %5. Vladimir Putin, 33,8 %. 6. Joe Biden, 26,6 %.

Observăm, așadar, că absolut nici unul dintre acești Președinți nu doar că nu ajunge la un procent de încredere de măcar 50%, dar nici măcar la unul de 40%. În plus, remarcați diferențele procentuale extrem de mici dintre ei – faptul că Lukașenko îl devansează pe Macron, precum și gradul mic de încredere de care se bucură Președintele american, care-i devansat confortabil de către Putin.

”Minunile moldovenești”, însă, nu se opresc aici, căci iată cît de interesant arată ”neîncrederea” moldovenilor în liderii externi: 

1. Vladimir Putin, 58,1 %. 2. Joe Biden, (55,4 %). 3. Volodimir Zelenski, 54,5 %. 4. Aleksandr Lukașenko, 53,2 %.

Observăm, așadar, că, în proporții de peste 50%, moldovenii nu au încredere în Biden, a cărui Țară, SUA, a ajutat Republica Moldova cum Rusia lui Putin nu a făcut-o niciodată, dar nici în Zelenski care, efectiv, apără Republica Moldova de o invazie criminală a Rusiei. În termeni realiști vorbind, dincolo de cifrele arătate mai sus, moldovenii majoritari văd în Putin un ”eliberator” într-un procent care-l depășește pe cel care în sondaj se spune că nu ar avea încredere în el. La fel și pe Lukașenko. Aceeași majoritate covîrșitoare care-l simpatizează pe Putin îi urăște efectiv pe Biden și Iohannis.

Moldovenii majoritari sunt atît de orbiți de propaganda rusească încît reacționează ca niște vite. Ei cred că Putin vrea să ”denazifice” Ucraina, nu că este un criminal care a ordonat crime împotriva umanității. Deși Rusia lui Putin nu a finanțat în Moldova nici măcar construcția unui trotuar sau a unui parc, sunt potrivnici Occidentului care le finanțează Țara cu sume nereturnabile colosale spre a-și păstra independența, le oferă granturi nenumărate pentru sectoarele sociale, infrastructură, mediu etc., iar toate acestea spre a-i civiliza, ca să nu devină aceleași slugi primitive ca rușii docili ai lui Putin.

Aceasta-i Republica Moldova ”proeuropeană” reală a actualilor guvernanți! Să nu ne îmbătăm cu apă rece!