NAUFRAGIUL UNUI PESCADOR SUD-COREEAN ÎN MAREA BERING

Echipele de salvare ruse au anunţat vineri că au găsit pînă acum 27 de cadavre după naufragiul de luni al pescadorului sud-coreean Oryong-501 în Strîmtoarea Bering, 26 de marinari încă fiind daţi dispăruţi, transmit Yonhap şi AFP.

«Am găsit 34 de persoane, dintre care doar şapte supravieţuitori. Douăzeci şi şase de persoane sînt încă date dispărute. Vom continua căutările atît timp cît există speranţe pentru găsirea celor daţi dispăruţi»«, a declarat Anatoli Korovin, unul dintre responsabilii Centrului pentru operaţiuni de salvare maritimă de din portul Petropavlovsk-Kamceaţki.

Informaţiile au fost confirmate şi de proprietarul pescadorului naufragiat, compania Sajo Industries.

Nava Oryong-501, un pescador industrial de 1.750 de tone, avînd la bord 60 de membri ai echipajului (dintre care 35 de indonezieni, 13 filipinezi, 11 sud-coreeni şi un rus), s-a scufundat luni în largul coastelor Extremului Orient rus, pe o mare foarte agitată.

Patru bărci de salvare au fost găsite fără a avea vreo persoană la bord.

La operaţiunile de căutare participă şi o echipă sud-coreeană formată din 74 de persoane, o ambarcaţiune de patrulare şi un elicopter.

Ministerul Siguranţei şi Securităţii Publice sud-coreean nu a precizat durata misiunii acestei echipe.

În acest an, o altă navă sud-coreeană a fost implicată într-o tragedie maritimă. La 16 aprilie, feribotul Sewol s-a scufundat în timp ce efectua o cursă între portul Incheon şi insula Jeju, cunoscută atracţie turistică. Nava avea la bord 476 de persoane, dintre care 325 erau elevi ai liceului Dawon, de lîngă Seul. Doar 75 dintre ei au supravieţuit.

Conform rezultatelor anchetei, o schimbare bruscă de direcţie a fost cauza scufundării feribotului. Nava a efectuat un viraj brusc de 15 grade, manevră care a condus la înclinarea ei pronunţată urmată de răsturnarea pe o parte. Se presupune că, din cauza virajului brusc, încărcătura s-ar fi deplasat provocînd dezechilibrarea feribotului, iar echipajul nu a reuşit să-l readucă în poziţia corectă pentru că vasul era încărcat peste capacitatea maximă admisă.

Sursa: Agerpres