NATO TREBUIE SA-SI STRINGA RINDURILE IN JURUL UCRAINEI

Ţările membre ale NATO trebuie să-şi redubleze eforturile în Ucraina şi să-şi instaleze rapid centrele lor de comandă în jurul acestei ţări, a declarat secretarul adjunct de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice Victoria Nuland, potrivit AFP.

«Trebuie să ne respectăm angajamentele securitare faţă de aliaţii noştri», a afirmat Victoria Nuland în cadrul centrului de reflexie Brookings.

«Trebuie să instalăm centre de comandă la şase frontiere în jurul Ucrainei cît mai rapid posibil», a precizat ea, adăugînd că NATO trebuie să devină «vîrful de lance care ne va permite să ne deplasăm rapid la locurile conflictelor».

OSCE cere Rusiei să-şi închidă graniţa cu Ucraina

Preşedintele Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), Ilkka Kanerva, a făcut marţi apel la Rusia să-şi închidă graniţa cu Ucraina pentru a împiedica fluxul de arme şi luptători către estul ucrainean.

«Liderii ruşi vorbesc despre susţinerea lor pentru o reglementare paşnică a conflictului în Ucraina. Pornind de la aceasta, fac apel la Rusia să închidă graniţa pentru a opri fluxul de armament sau de luptători - voluntari sau nu - în estul Ucrainei. Armamentul modern pe care îl folosesc separatiştii nu vine din aer», a afirmat reprezentantul OSCE, potrivit Interfax-Ukraina.

În acelaşi timp, Ilkka Kanerva a subliniat că atacul recent de la Mariupol (est) - atac atribuit de Kiev rebelilor proruşi şi soldat cu moartea a 30 de civili-, arată o «gravă escaladare» a situaţiei în estul Ucrainei, preşedintele AP OSCE insistînd asupra încetării imediate a focului în regiune şi a îndeplinirii acordurilor de pace de la Minsk.

Kanerva a menţionat că situaţia din Ucraina va figura pe agenda sesiunii de iarnă a AP OSCE care va avea loc în februarie la Viena.

Poroşenko îi cere lui Putin să respecte acordurile de la Minsk

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, i-a trimis o scrisoare omologului său rus, Vladimir Putin, cerîndu-i ca Moscova să respecte prevederile acordurilor de la Minsk în cadrul procesului de soluţionare a conflictului din Donbas (est) şi eliberarea Nadiei Savcenko, femeia pilot ucraineană, acuzată de Rusia de implicare în uciderea a doi jurnalişti ruşi în vară în estul Ucrainei, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti.

«I-am trimis o scrisoare zilele trecute preşedintelui Vladimir Putin, în care i-am solicitat nu doar încetarea focului şi respectarea acordurilor de la Minsk, ci şi eliberarea Nadiei Savcenko», subliniază Poroşenko, într-un comunicat postat miercuri pe site-ul oficial al preşedinţiei de la Kiev.

Preşedintele ucrainean a evocat că şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) cere, de asemenea, eliberarea Nadiei Savcenko, aleasă deputat pe lista partidului Batkivşcina (Patria) al fostului premier Iulia Timoşenko. Ucraina, care respinge toate acuzaţiile ce îi sînt aduse acesteia de către Moscova, o consideră drept o eroină şi a inclus-o în delegaţia sa la APCE.

În acelaşi context, Poroşenko a subliniat «necesitatea ca toate părţile să pună în aplicare acordurile Minsk», estimînd că sancţiunile împotriva Rusiei sînt eficiente. «Trebuie create condiţii pentru a obliga Rusia să participe la negocieri şi să îşi îndeplinească obligaţiile asumate», a spus el.

Potrivit Ria Novosti, Poroşenko a răspuns abia luni (26 ianuarie) la scrisoarea trimisă de preşedintele rus în 15 ianuarie şi în care expusese o serie de propuneri privind reglementare situaţiei din estul Ucrainei, între care retragerea urgentă a armelor grele de la linia de contact în teatrul de operaţiuni.

De la sfîrşitul săptămînii trecute, situaţia din estul Ucrainei s-a deteriorat în mod grav, înregistrîndu-se o recrudescenţă a ostilităţilor pe întreaga linie a frontului în estul separatist.

Sursa: Agerpres

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:06