NATALIA GHERMAN A AVUT O INTREVEDERE CU SEFUL MISIUNII OSCE IN R. MOLDOVA

Viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut astăzi o întrevedere cu şeful misiunii OSCE în Republica Moldova, Michael Scanlan.

Cu referire la problematica conflictului transnistrean, ministrul Natalia Gherman a menţionat că autorităţile moldoveneşti sînt interesate în dinamizarea procesului de reglementare, primul pas în acest sens fiind întîlnirea de ieri, 12 martie, a reprezentanţilor politici, reuniunea şefilor grupurilor de lucru pentru măsurile de consolidare a încrederii fiind preconizată să aibă loc pe 20 martie curent.

În context, şefa diplomaţiei de la Chişinău a accentuat că modernizarea ţării prin implementarea Acordului de Asociere RM-UE va duce la consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. “Un obiectiv important constă în identificarea modalităţilor eficiente de participare a regiunii transnistrene la Zona de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, ceea ce va aduce doar beneficii populaţiei şi comunităţii de afaceri din stînga Nistrului de pe urma procesului de integrare europeană”, a precizat oficialul moldovean.

De asemenea, ministrul Natalia Gherman a reiterat faptul că soluţionarea conflictului transnistrean, în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova, cu acordarea unui statut special regiunii, rămîne o prioritate cheie pentru autorităţile Republicii Moldova.

În alt context, oficialul moldovean a menţionat că autorităţile R. Moldova acordă o atenţie sporită procesului de integrare a minorităţilor naţionale, acesta fiind un factor important în menţinerea stabilităţii şi a unei societăţii unite. Autorităţile moldoveneşti cooperează în acest domeniu cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale.

La rîndul său, şeful Misiunii OSCE a salutat acţiunile autorităţilor moldoveneşti privind activizarea dialogului în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi a încurajat continuarea eforturilor de consolidare a societăţii cu sprijinul partenerilor internaţionali.