NATALIA GAVRILIȚA ȘI MARGARITIS SCHINAS, ÎN DISCUȚII DESPRE BENEFICIILE PROGRAMELOR EUROPENE PENTRU REPUBLICA MOLDOVA
Oportunitățile deschise pentru Republica Moldova în urma aderării la programele europene au fost discutate la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului european de viață, Margaritis Schinas. Oficialii au vorbit despre beneficiile aderării țării noastre la programul EU4Health, care ne va oferi mai multe instrumente atît pentru gestionarea unor eventuale crize în domeniul sănătății, cît și pentru consolidarea sistemului de sănătate publică.
De asemenea, implementarea cu succes a programului va deschide calea pentru colaborarea în alte domenii, cum ar fi industria farmaceutică sau modernizarea spitalelor. „Noul statut de țară candidată pentru aderare la UE ne oferă o direcție clară de dezvoltare și ne determină să folosim toate oportunitățile pentru a transforma ambiția noastră în realitate”, a spus Natalia Gavrilița.
Potrivit prim-ministrei, Republica Moldova este deja parte a unor mecanisme europene, precum cel de solidaritate pentru transferurile medicale de refugiați care au nevoie de asistență în statele UE. Totodată, Natalia Gavrilița s-a referit la mecanismul de protecție temporară a refugiaților, aprobat recent de Executiv, care va oferi mai multă stabilitate și acces la diverse servicii persoanelor care au decis să rămînă în țara noastră.
Părțile au mai discutat despre consolidarea cooperării moldo-comunitare în domeniul protecției sociale, dar și despre oportunitatea Republicii Moldova de a participa în cadrul programului DiscoverEU, care ar oferi tinerilor din Republica Moldova care au împlinit 18 ani posibilitatea de a călători gratis în statele membre UE la pentru a vizita țări si orașe. Prim-ministra a menționat că programul de vouchere culturale pentru tineri, adoptat recent în Moldova, se bazează pe același concept de investiții în dezvoltarea multilaterală a tinerilor. În discuții, prim-ministra a salutat inițiativa UE de a declara anul 2023 - Anul european al competențelor.
„Aștept cu nerăbdare să ne alăturăm și noi activităților planificate. Trebuie să investim mult mai mult în educația profesională și să ajutăm oamenii să obțină abilitățile potrivite pentru a contribui la construirea unei Moldove europene. Obiectivul nostru de aderare la UE pînă în anul 2030 și capacitățile instituționale necesare în acest sens vor necesita transformarea acestui An al competențelor într-un deceniu al competențelor”, a menționat prim-ministra.
Sursa: gov.md