ÎN PRIMUL TRIMESTRU

Bugetul a fost executat cu 7,8% peste cifra de control

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a prezidat, pe 3 aprilie, o şedinţă de lucru cu factorii de decizie din cadrul Ministerului Finanţelor, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

La şedinţă au participat ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi şi şeful adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (FISC), Adrian Timotin. Au fost abordate subiecte cu privire la activităţile ce vizează veniturile la bugetul de stat, administrarea fiscală după modificarea legislaţiei bugetar-fiscale, prevederile căreia au intrat în vigoare la începutul anului curent, eliberarea facturilor fiscale, chestiuni ce ţin de modul în care au fost prezentate declaraţiile pe venit şi altele.

Ministrul în exerciţiu al Finanţelor, Veaceslav Negruţa a informat că în primele trei luni ale anului curent, bugetul a fost executat cu peste 7,8% peste cifra de control prezentată, cel mai mare aport în acest sens fiind din partea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

”La momentul actual avem o creştere de 16,8% a încasărilor de la FISC, ceea ce reprezintă cu 200 de milioane de lei mai mult. Au sporit şi încasările medii zilnice cu 32%, de la 51 milioane de lei în 2012 la 67,3 milioane în 2013”, a menţionat ministrul în exerciţiu.

La rîndul său, şeful adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (FISC), Adrian Timotin a făcut o trecere în revistă a măsurilor care au contribuit la creşterea veniturilor. ”Efectul se datorează modificării legislaţiei bugetar-fiscale, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2013. Totodată, la această creştere au contribuit măsurile luate în vederea combaterii contrabandei şi a activităţii firmelor fantome”, a spus Adrian Timotin, adăugînd că pînă la sfîrşitul anului curent încasările ar putea creşte cu circa 17%.

Tudor Baliţchi, directorul general al Serviciului Vamal a vorbit despre modul în care Serviciul Vamal îşi desfăşoară activitatea la capitolul perceperea taxelor, menţionînd că în acest sens, în primele luni ale anului curent nu au fost înregistrate modificări esenţiale.

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a declarat că instituţiile responsabile de colectarea taxelor au o misiune importantă de a asigura o administrare fiscală eficientă, astfel încît veniturile la bugetul naţional să contribuie la sporirea salariilor, pensiilor cetăţenilor R. Moldova, precum şi la perfecţionarea infrastructurii. Vlad Filat i-a îndemnat pe conducătorii instituţiilor menţionate să îşi mobilizeze echipele pentru a face faţă proiectelor noi care vor interveni în domeniu, acestea fiind implementarea e-administrării fiscale şi aplicarea metodelor indirecte de impozitare. În aceeaşi ordine de idei, Prim-ministrul în exerciţiu a menţionat că incertitudinile politice nu trebuie să afecteze activitatea instituţiilor respective.

Oficialii au mai discutat despre posibilităţile de deblocare a conturilor agenţilor economici care activează în domeniul agricol în perioada lucrărilor de primăvară, soluţiile care ar putea fi aplicate pentru prevenirea rîndurilor la inspectoratele fiscale, necesitatea instituţionalizării structurilor responsabile de prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.