În Israel, continuă protestele împotriva reformei Justiţiei

Israelienii au ieşit din nou pe străzile din Tel Aviv pentru a protesta faţă de reforma Justiţiei dorite de Guvernul lui Benjamin Netanyahu, înainte de deschiderea Luni a sesiunii parlamentare, notează AFP, potrivit agerpres.

De la anunţarea proiectului de reformă, la începutul lui Ianuarie, zeci de mii de israelieni au ieşit în stradă în fiecare săptămînă pentru a denunţa textul şi a critica Guvernul format în Decembrie de Benjamin Netanyahu, unul din cele mai de dreapta pe care le-a cunoscut Israelul.

Pe 27 Martie, premierul a anunţat o „pauză” legislativă pentru a da o „şansă  dialogului”, dar mobilizarea împotriva reformei pe care manifestanţii o consideră antidemocratică rămîne puternică.

„Istoria este cu ochii pe tine”, se putea citi pe o pancartă la mitingul de la Tel Aviv, unde manifestanţii au fluturat drapelul naţional şi au folosit fumigene.

Poliţia nu oferă date oficiale cu privire la numărul de participanţi la manifestaţii.

Pentru Guvern, reforma urmăreşte, printre altele, reechilibrarea puterilor prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care Executivul o consideră politizată, în beneficiul Parlamentului.

Criticii reformei consideră, dimpotrivă, că aceasta riscă să deschidă calea spre o derivă iliberală sau autoritară.

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, poartă negocieri de o lună cu reprezentanţi ai Guvernului şi ai opoziţiei pentru a ajunge la un compromis asupra termenilor acestei reforme.

Partizanii şi criticii reformei încearcă să menţină presiunea asupra politicienilor înainte de deschiderea sesiunii parlamentare, Luni.

Ministrul Justiţiei, Yariv Levin, care a fost iniţiatorul acestei reforme, s-a adresat, Joi, miilor de partizani adunaţi la Ierusalim.

Ministrul de Finanţe, Betzalel Smotrich (Sionism Religios, extremă dreaptă), care a participat şi el la manifestaţie, a afirmat că Guvernul „nu va renunţa” la reformă.