Moscova fata de situatia din Belarus: ”Este vorba numai despre geopolitica”

 

Șeful diplomației ruse spune că au fost probleme la scrutinul prezidențial, dar avertizează că Moscova nu va tolera „amestec extern” în criza din Belarus.

Avertismentul vine în ziua în care liderii europeni au discutat despre situația din Belarus, în cadrul unui summit extraordinar, și au ajuns la concluzia că nu pot recunoaște rezultatul alegerilor din Belarus, pentru că a fost vorba despre un scrutin incorect. În plus, vor impune sancțiuni acelor responsabili din Belarus care se fac vinovați de fraudarea alegerilor și de reprimarea protestelor post-electorale.

Pe de altă parte, Kremlinul a transmis, Miercuri, că nu este nevoie ca Rusia să ajute Belarusul militar sau în alt fel şi că nici Belarusul nu vede nevoia unui astfel de sprijin din partea Moscovei.

Kremlin: Nu este nevoie ca Rusia să ajute militar Belarusul

Într-o teleconferinţă cu jurnaliştii, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat puteri străine, fără a le numi, de amestec în afacerile interne din Belarus şi a spus că o astfel de interferenţă este inacceptabilă.

Dar în același timp, el a declarat că situaţia din Belarus este o chestiune internă care ar trebui rezolvată de belaruşii înşişi, relatează Agerpres.

Declarația de la Kremlin vine în contextul în care Belarusul ceruse zilele trecute sprijin militar Președintelui Vladimir Putin.

Serghei Lavrov: Alegerile nu au fost organizate perfect

Și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat, Miercuri, în privința tentativelor de amestec extern în Belarus care ar avea obiective geopolitice. În opinia sa, manifestaţiile din această ţară împotriva Preşedintelui Aleksandr Lukaşenko sunt „o luptă pentru spaţiul post-sovietic”, dar recunoaște, pe de altă parte, că alegerile n-au fost organizate perfect.

„Nu spune nimeni că alegerile au fost organizate perfect, cu siguranță nu a fost așa. Și sunt suficiente dovezi în sensul acesta. Chiar și autoritățile din Belarus și conducerea din Belarus au recunoscut situația, iar acum încearcă să se implice într-un dialog cu cetățenii care protestează față de ceea ce ei consideră o încălcare a drepturilor lor. Dar vreau să sfătuiesc pe toată lumea să nu se folosească de această situație. (...) Suntem îngrijorați de o tentativă de a folosi dificultățile interne cu care se confruntă poporul și conducerea din Belarus ca justificare pentru o eventuală implicare în evenimentele de acolo. Cineva din afară vrea să facă acest lucru”, susține șeful diplomației de la Moscova.

Moscova acuză „ingerințe” externe în scop geopolitic

„Nimic din ce se aude acum dinspre Capitalele europene, mai ales dinspre ţările baltice, Polonia şi Parlamentul European, nu este despre Aleksandr Lukaşenko, despre drepturile omului sau democraţie. Este vorba numai despre geopolitică”, a spus Lavrov într-o declaraţie acordată postului rus de televiziune Rossia-1.

„Ne îngrijorează încercarea de a profita de dificultăţile interne prin care trec Belarusul, poporul belarus şi liderii săi pentru a se amesteca (în afacerile interne). Şi nu doar de a se amesteca, ci de a impune belaruşilor ordinea pe care actorii externi o consideră adecvată”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse, după care a reluat discursul Kremlinului că „ceea ce se întîmplă în Belarus este o problemă internă a acestei ţări. Considerăm că trebuie făcut tot ce este necesar pentru a crea condiţiile care să permită menţinerea situaţiei în cadrul legal pentru a permite dialogul necesar”, a mai spus Lavrov.

El s-a declarat convins că, în înțelepciunea sa, poporul acestei ţări „nu se va lăsa manevrat de cei care au nevoie de el doar pentru a domina acest spaţiu geopolitic şi a promova logica distructivă a alegerii între Europa şi Rusia”.

Manifestaţiile din Belarus nu au deocamdată conotaţia antirusească a celor care în 2014 au înlăturat Guvernul de la Kiev. Acesta este un element-cheie care îi face pe analiştii să nu privilegieze reeditarea scenariului ucrainean în Belarus. Moscova a reacţionat deocamdată cu calm şi moderaţie în faţa acestor proteste.