Moldova si moldovenii din flori… siberiene

Nostalgia după WC-ul din fundul curții

Mihai CONȚIU

Ca o regulă verificată în timp, în spatele rezultatelor sondajelor de opinie se află o situație și mai dezastruoasă decît cea constatată de către sociologi. Acum vom lua în discuție un sondaj de opinie realizat în perioada 17-26 Ianuarie, pe un eșantion de 1 001 persoane, realizat de Comunitatea Watchdog. 

Potrivit acestuia, în cazul unei agresiuni  armate rusești în Republica Moldova, doar 34 la sută dintre moldoveni sunt gata să-și apere țara cu arma în mînă, iar 29% cred că Republica Moldova ar trebui să se predea necondiționat.

Privind aceste cifre, cunoscînd totuși o altă realitate din teren, am convingerea că numărul moldovenilor care ar ridica arma împotriva rușilor ca să-și apere Țara este cu mult, mult, mult mai mic.

Privitor la cei care consideră că Țara lor trebuie să se predea necondiționat rușilor, sunt sigur că numărul lor este cu mult, mult, mult mai mare, mult peste 50%.

Cînd vine vorba despre încrederea moldovenilor în personalitățile politice internaționale, aceștia nu se dezmint. Preferatul lor numărul unu este Vladimir Putin, cu aproape 20% dintre opțiuni. 

Pe locul doi, după Putin, foaaarte interesant, dar nu de mirare mare, se situează Președintele Belarus, Alexandr Lukașenko, aliatul lui Putin, căruia îi revin puțin peste 19%, iar Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află pe poziția a treia, cu 18%.

Surprizele sondajului, însă, nu se termină aici, pentru că există și un top al neîncrederii în lider politici internaționali, în care Putin e devansat.

Astfel, pe primul loc, în proporție de 56,3%, moldovenii nu au încredere în Președintele SUA, Joe Biden, care este urmat de Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, cu 54,9%, iar ”codașul neîncrederii” de pe locul trei este Putin, cu 54,3%.

În concluzie, observăm că, la capitolul patriotism, moldovenii dispuși să-și apere Țara sunt extrem de anemici. Pe de altă parte, numărul celor care doresc ca Republica Moldova să se predea necondiționat Rusiei ar trebui să fie un semnal de alarmă extrem de grav pentru guvernanți. Aceasta este o realitate teribil de periculoasă, o consecință a calității guvernării ”oamenilor buni”, o guvernare care a consolidat Stînga pro-rusă ca nimeni altcineva!

Vă dați seama ce Țară ”proeuropeană” guvernează ”oamenii buni” în contextul în care moldovenii majoritari au cea mai mare încredere în Putin și Lukașenko și nu au încredere în Președintele american și Președintele Țării vecine Ucraina, Zelenski?

Observați cum toate aceste realități contrastează ingrat, ignorant și primitiv în contextul în care Rusia lui Putin nu a oferit niciodată ceva Republicii Moldova, în timp ce SUA a oferit Țării numeroase ajutoare bănești, drumuri moderne (Soroca-Sărăteni, de exemplu) și asistență strategică de autoapărare împotriva unor agresori barbari ca Putin!

Rusia nu a finanțat nici măcar construirea unui amărît de trotuar, darămite o șosea! Moldovenii nerecunoscători nu au încredere în Zelenski, deci nici în ucraineni, care le apără Țara în fața unei invazii criminale rusești!

Nu credeți că astfel de sondaje, dar mai cu seamă realitatea și mai dezastruoasă din teren ar trebui să fie o prioritate națională pentru Președinție, Guvern, Parlament, SIS și celelalte instituții de forță ale Statului?

Să reținem că aproape toți acești moldoveni au pe cîte cineva din familie care lucrează în Occidentul democratic și civilizat, de unde le trimite lor bani ca să supraviețuiască ori să-și (re)construiască o casă!

Prin dragostea acestor moldoveni pentru Putin și Lukașenko, prin dorința lor ca Țara să se predea unei Rusii necivilizate și criminale, ei își exprimă practic nostalgia după WC-ul din fundul curții.

Ei n-au înțeles nici pînă acum cît sunt de disprețuiți inclusiv de către etnicii ruși, care sunt cetățeni ai Republicii Moldova, inclusiv de cei cu care sunt înrudiți, prin simplul fapt că refuză să le vorbească limba, că îi obligă efectiv să vorbească rusește. E și asta un fel de supușenie și umilință de care moldovenii nu sunt conștienți încă!

Aceasta este Republica Moldova reală! Aceasta este Republica Moldova de care politicienii au nevoie ca să ajungă la Putere!

Aceasta este Republica Moldova – o Țară fără vocație europeană, democratică și civilizată, o Țară a beciurilor cu vin și murături, a garajelor-cîrciumi personale, a toasturilor și laudelor de sine tîmpe, a meselor îmbelșugate cu riscul de a face foamea un an întreg și a celor care vor să fugă din Țară oriunde pentru propriul stomac!!!

Cei buni, din păcate, ca de obicei, sunt extrem de puțini, triști și intră încet în pămînt!