MOLDOVA DEMOCRATĂ ȘI RUSIA MEDIEVALĂ

Slujnica Zaharova dă moldovenilor lecții de primitivism criminal

Autor: Mihai CONȚIU

Se știe prea bine că ”meșteșugarii” brutali ai Kremlinului urmăresc absolut tot ce se întîmplă în Republica Moldova ca să-și dea cu părerea în chip de arbitri internaționali autoritari și incontestabili, fie și în cele mai firești demersuri moldovenești. Pentru Kremlin, istoria Republicii Moldova aparține Rusiei, motiv pentru care nu poată fi scrisă de nimeni altcineva decît de către politicienii ruși ai lui Vladimir Putin. Se înțelege că rușilor nu le-a scăpat prilejul să pună la zid și recensămîntul care se desfășoară acum pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Reacția Mariei Zaharova, purtătoare de vorbe veninoase a Ministerului rus de Externe, nu doar că este agresivă, falsă și manipulatoare, ci e de-a dreptul scîrboasă. Am fost deja subiectul recensămîntului și firește că mă revoltă acuzațiile acesteia. În chestionarul recensămîntului, nu există absolut nici un paragraf manipulator prin care i-ar obliga pe moldoveni să se declare români, așa cum zaharisește Zaharova. Fiecare declară ce dorește în materie de autoidentificare etnică. Zaharova, însă, furioasă ca-n fața inevitabilei menopauze, răcnește la moldoveni așa cum o fac și soldații ruși în fața ucrainenilor. Nemulțumirea ei aproape carnală a fost provocată de faptul că, chipurile, oficialii de la Chișinău se declară români la recensămîntul din Republica Moldova.

Habar nu am cum se autoidentifică oficialii moldoveni și nici nu-mi pasă, dar mă mir de faptul că Zaharova vorbește de parcă ar fi avut acces la baza de date confidențiale a recensămîntului. Pe mai departe, propun cititorilor să comentăm, pe scurt, cîteva dintre vorbele pe care Zaharova le împroașcă spre moldoveni.

”Aceasta (românizarea moldovenilor; n. aut.) este o poveste oribilă de genul celor din Evul Mediu, în care este imposibil să crezi. În prezent, are loc o românizarea artificială a Republicii Moldova. Această românizare artificială constituie unul dintre pilonii politicii al actualei guvernări de la Chișinău, reprezentanții căreia au pașapoarte românești. Cele mai odioase manifestări ale acestei românizări artificiale sunt practicile de a aduce reprezentanți ai Bucureștiului în instituțiile statului, redenumirea limbii moldovenești în română, iar acum aceste îndemnuri de a se identifica toți drept români”, a spus Zaharova, în cadrul unui briefing.

Pretinsa ”românizare forțată” a moldovenilor, invocată de Zaharova, nu poate fi calificată drept ”o poveste oribilă de genul celor din Evul Mediu”. O poveste oribilă a fost rusificarea moldovenilor de către sovietici după anexarea acestui teritoriu în urma celui de-Al Doilea Război Mondial. Cînd soldații barbari medievali sovietici au anexat actualul teritoriu al Republicii Moldova, aici au găsit o civilizație și o bunăstare la care rușii nu visează nici astăzi. Au furat tot ce au găsit, au violat și ucis la fel cum o fac astăzi în Ucraina.

Ca să înțelegeți cît de primitivi erau soldații sovietici ocupanți, vă ofer doar o secvență conservată prin mărturisiri istorice autentice: Cînd soldații ruși au ocupat Moldova, aici au găsit o civilizație europeană autentică, o elită intelectuală prestigioasă, o clasă mijlocie prosperă și o masă rurală suficient de îmbelșugată. Cînd au pătruns în Chișinău, printre soldații ruși erau și rusoaice agresive ca și ei. Printre multele lucruri furate și de către aceste muieri, ele au pus mîna și pe combinezoane, furouri de noapte ale moldovencelor. Avînd un gust estetic vestimentar tipic primitivismului sovietic rusesc, ele au crezut că sunt rochii de lux, drept pentru care s-au îmbrăcat cu ele și defilau mîndre pe străzile Chișinăului. Ca să se știe!

În contrapondere cu legenda ”jandarmului român”, care a contribuit la europenizarea moldovenilor după eliberarea lor de sub puterea țaristă, noii ocupanți au jefuit tot ce au putut spre a-i aduce pe moldoveni la gradul sovietic de existență, le-au organizat o foamete cumplită, în care au fost înregistrate și cazuri de canibalism, și i-au deportat, pe capete, în Siberia.

Redenumirea limbii moldovenești în română la care se referă Zaharova nu presupune neapărat și o românizare artificială, iar aici ar trebui să ne referim strict la argumente științifice, lingvistice. Limba moldovenească, denumire care a fost păstrată de-a lungul istoriei moldovenilor și a fost o modalitate instinctuală de a o conserva în raport cu rusa, și-o asumă și acum liber destui moldoveni și, mai ales, etnici ruși. Că vorbesc limba română, o spun toți cei care, după 1991, au învățat la școală din manualul de Limbă română.

Zaharova mai critică ”îndemnurile adresate moldovenilor de a se identifica toți drept români”, precizînd că ”cel mai ciudat slogan pe care l-a văzut este aceste: Sunt român, vorbesc limba română”. Observați că Zaharova vorbește despre ”îndemnuri”. Oare sovieticii ”i-au îndemnat” pe moldoveni să vorbească și limba rusă sau i-au amenințat cu Siberia și moartea dacă n-o învață? Răspunsul îl știți!

Această purtătoare de vorbe veninoase mai acuză autoritățile că ”aduc reprezentanți ai Bucureștiului în instituțiile Statului”. Păi nu numai români sunt în instituțiile Statului, ci și din alte Țări europene. Aceasta este o necesitate vitală în contextul reformelor instituționale și al alinierii la standardele europene. Doar Țara nu are nevoie de ”specialiști” ruși, ca pe vremea URSS!

Zaharova l-a criticat și pe premierul de la București, Marcel Ciolacu, care a spus, acum cîteva săptămîni, că ”în Republica Moldova locuiesc români”. Personal, dar ca român, nici eu nu-l sufăr pe Ciolacu, dar el putea să se refere poate și la cele cîteva sute de mii de moldoveni cu cetățenie română, din cei circa un milion. Apropo, obținerea cetățeniei române de către moldoveni a fost și este un demers individual liber, indiferent de motivațiile fiecăruia, nu o obligație, ca atunci cînd moldovenii au fost forțați să devină cetățeni sovietici.

Spre final, mai notez că Zaharova a spus că, în contextul ”românizării artificiale”, ”actuală situație din Republica Moldova ar putea fi catalogată de către cetățenii moldoveni ca fiind un genocid al poporului moldovenesc”. 

Aceste ultime declarații ale Mariei Zaharova, coroborate ce cele anterioare ale oficialilor de la Kremlin și cu cele ale rusofililor moldoveni trădători, sugerează clar că Moscova e gata ”să-i salveze pe moldoveni din fața genocidului”. Cum? Politic și pe cale armatelor invadatoare! La fel ca în Ucraina, numai că asta nu se va întîmpla! Republica Moldova de astăzi, cu toate dificultățile economice cu care se confruntă, cu toate disputele și eșecurile politice, este o Țară democratică de tip european, în comparație cu Rusia dictatorial-medievală, primitivă și criminală a lui Putin!