Moartea subita a ambasadorului german de la Beijing pare sa nu aiba legatura cu activitatea sa profesionala

Moartea subită a ambasadorului german de la Beijing pare să nu aibă legătură cu activitatea sa profesională, a declarat Luni ministrul Afacerilor Externe german Heiko Maas, informează dpa, potrivit agerpres.

Deocamdată nu este clar ce a cauzat decesul lui Jan Hecker, care abia preluase postul de ambasador cu normă întreagă, pe 24 August, după o perioadă de carantină ce i-a fost impusă la sosirea în China, împreună cu familia sa.

„Date fiind circumstanţele morţii sale, nu există nici o evidenţă că decesul lui Jan Hecker este în vreun fel legat de rolul lui la Ambasada Germaniei de la Beijing”, a declarat Maas.

„Este un mare şoc pentru noi toţi”, a mai spus şeful diplomaţiei germane în drumul său spre o întrevedere la Brandenburg, la Vest de Capitala Germaniei, Berlin.

Cancelarul federal german Angela Merkel a declarat, la rîndul său, că este „profund şocată” de decesul ambasadorului în vîrstă de 54 de ani, care fusese anterior consilierul ei în probleme de politică externă.

„Deplîng pierderea celui care a fost consilierul meu vreme de mulţi ani, pe care l-am respectat foarte mult şi care s-a remarcat printr-o umanitate profundă şi o competenţă excepţională”, a spus Merkel.

Anunţînd mai devreme decesul ambasadorului, ministrul de Externe german a spus: „În aceste momente, gîndurile noastre se îndreaptă spre familia sa şi spre oamenii care i-au fost apropiaţi”.

China a fost „şocată să afle despre decesul” ambasadorului german, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin.

Adjunctul ambasadorului, Frank Rueckert, va prelua deocamdată atribuţiile acestuia.

Născut în oraşul-port Kiel din Nordul Germaniei, Hecker a studiat Dreptul şi a lucrat ca avocat şi judecător. Era căsătorit şi avea trei copii.

Înainte de a deveni consilier pe probleme de politică externă al Angelei Merkel şi a fi numit apoi ambasador, Hecker a fost lector universitar.