Mitingcovidul neputintei Maiei Sandu

Cît de gratuită a fost deplasarea moldovenilor în ”interes de miting” în PMAN?

Mihai CONȚIU

Manifestația convocată personal, Duminică, de Maia Sandu în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) a fost una dintre cele mai penibile, lipsite de sens și de obiect din istoria demonstrațiilor ultimilor 30 de ani. Organizatorilor le place să spună că au participat 50.000 de susținători. Așa o fac întotdeauna cei care își imaginează că îi pot intimida pe cei împotriva cărora strigă ”Jos!” – înmulțesc numărul real cu 10! Am văzut, la TV, că în PMAN au venit grupulețe din mai toate colțurile Țării. Ca să impresioneze mincinos lumea, prin intermediul posturilor Tv aservite, de cîți idolatri are Sandu pe tot cuprinsul Moldovei!

Ce i-o fi zis cel/cea de la Briceni sau Edineț soțului/soției? ”Măi, bărbate/soție, Dodon vrea să-i fure Țara Maiei Sandu, aleasa noastră din suflet și simțiri! Mă duc la Chișinău s-o ajut să ținem cu mîinile de marginile Țării ca să nu i-o smulgă Dodon din mîini și să fugă cu ea! Dă-mi niște bani de drum, din ăia cu care trebuia să ne plătim lumina și gazul, pune-mi ceva de mîncare și-un rachiu în geantă, ca să-mi mai alin foamea și jalea pentru chinurile prin care trece biata de ea!” Tot la fel de emoționant și patriotic a plecat spre Chișinău și găgăuzul îngrijorat că Dodon îi fură Țara și limba română!

Oricum, indiferent de numărul real al participanților la proteste, cheltuielile bănești au fost considerabile – drumul tur-retur, păpica, ”lichidul de frînă” și diurna obligatorie! Pe frigul acesta…!

Ca și atunci cînd a devenit premier, Sandu s-a pomenit, de astă dată în urma unor alegeri cîștigate, cu o Putere cu care nu știe prea bine ce să facă. Devenită Președinte ales, ea se poartă exact ca și în stradă, în calitate de protestatar. Ca o paranteză, vă asigur că va deveni și mai buimacă ”după ce va prelua cheile de la seifurile Puterii”, prilej cu care va afla că Țara este alta decît cea bănuită de ea din stradă, cu Usatîi și Năstase!

A vrut, pentru satisfacerea propriului orgoliu rural, să-i fie reconfirmată o susținere națională doar imaginată? La cît de ignorantă este ca politician, e posibil! Problema ei constă în aceea că cei veniți la demonstrație nu sunt toți și susținătorii ei prin adeziunea la PAS, în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate. Toți reprezentanții partidelor prezente în PMAN, inclusiv Sandu, se urăsc teribil între ei. Ei simulează unitatea doar de ochii lumii. Cîtă dragoste poate să aibă față de ea un Andrei Năstase după ce l-a făcut un etc. politic? Dar Țîcu sau Chirtoacă după ce le-a transformat unionismul într-un banc cu proști? Singurii care se bucură de Sandu sunt Plahotniuc și Usatîi. Candu și Pavel Filip, susținătorii servili ai mitingului ei din PMAN se ”bucură cu prudență conjuncturală”, temători și de pușcărie, dar și de spectrul neajungerii în Parlament dacă vor fi anticipate.

Sandu și suporterii ei confundă alegerile prezidențiale cu cele parlamentare. La mitingul de Duminică, participanții ignoranți au cerut pentru Sandu ceea ce, de regulă, trebuie să solicite partidelor politice înainte și după alegerile parlamentare. Au întocmi un fel de rezoluție, parcă scrisă de un forumist de-al lor cu școala generală absolvită la cursurile fără frecvență. Prin aceasta, cer demisia Guvernului invocînd motive generice care nu au nici o legătură cu realitatea existentă. Ca să demisioneze, un Guvern trebuie să-și declare neputința, incapacitatea de a face față problemelor cu care se confruntă. Guvernul Chicu nu este în această situație pentru că nu are absolut nici o restanță majoră sau medie în actul de guvernare.

Invocarea pandemiei e demnă de nebunul satului. E ca și cum în Țările superdezvoltate și super-utilate în sistemul de Sănătate, așa cum sunt, de exemplu, Germania, Italia, Anglia etc., unde coronavirusul face cele mai mari ravagii, toți premierii să demisioneze pe capete. Una dintre cele mai neplăcute surprize pentru Sandu ar fi ca Guvernul Chicu chiar să demisioneze. Atunci să te ții jale! În nici un an, oamenii ar ieși puhoi în stradă să ceară nu doar demisia Guvernului dorit de Sandu, ci și pe a ei!

În rezoluția lor scrisă pe genunchi se mai cer alegeri parlamentare anticipate, iar asta, rețineți, ”în conformitate cu Constituția”. Păi dacă asta vor și fac apel și la Constituție, de ce nu fac demersurile legale prevăzute? Vor dizolvarea Parlamentului ”conform Constituției” exact ca cei care nu au citit acest act fundamental decît pe sărite, fără să-l cunoască în profunzime. Solicită, însă, ”ca data alegerilor anticipate să fie convenită de către Preşedintele ales, în conformitate cu prevederile constituţionale şi în consultare cu partidele politice”. Rețineți: ei cer ca numai data alegerilor să fie convenită prin consultări cu partidele politice, dar nicidecum o consultare prealabilă cu toate partidele pentru găsirea unei soluții amiabile de declanșare a alegerilor anticipate. Cunosc susținătorii Maiei Sandu Constituția la fel cum cunoaște Mihai Ghimpu cultura română, adică deloc, deși spune că e român!  

Totodată, la pachet, manifestanții de Duminică, de fapt liderii lor care i-au manipulat și stimulat, au cerut ”anularea pachetului de legi, votat în mod abuziv, după cum zic ei, cu încălcarea oricăror norme şi proceduri de validare”, precum și ”anularea legii care privează instituţia prezidenţială de prerogativele sale constituţionale”, cu referire, în subtext, la SIS. Iarăși, și la acest punct, avem de-a face cu ignoranță, iar asta deoarece știu că aceste contestații pot fi rezolvate la Curtea Constituțională, mai ales că au și oamenii lor acolo. De fapt, contestațiile le-au și făcut. De ce le-au mai scos și în stradă? Doar pentru ca să aibă cu ce împăna demonstrația lor stupidă?

În concluzie, oricine înțelege că mitingcovidul de Duminică a scos în evidență nu una, ci o mulțime de neputințe și inconsecvențe ale Maiei Sandu. Așa-i cînd se intră în politică pe ușa din dosurile lui Filat și Plahotniuc!