MISIUNEA ONU DESTINATĂ LUPTEI ÎMPOTRIVA EBOLA VA FI OPERAŢIONALĂ ÎNCEPÎND DE DUMINICĂ

O misiune creată de Naţiunile Unite pentru a coordona răspunsul la progresia epidemiei de Ebola din Africa de Vest îşi va începe activitatea pe teren duminică, a anunţat joi şeful acesteia, citat de France Presse.

Această Misiune de răspuns urgent în faţa epidemiei de Ebola (United Nations Mission for Ebola Emergency Response — UNMEER) îşi va avea cartierul general la Accra, în Ghana, şi va fi condusă de americanul Anthony Banbury. «Cartierul general va fi instalat la Accra duminică», a precizat el, iar filiale locale vor fi deschise în zilele ce urmează la Monrovia, Freetown şi Conakry, capitalele celor trei ţări cele mai afectate de epidemie (Liberia, Sierra Leone şi Guineea).

Misiunea va dispune de două milioane de costume de protecţie pentru personalul de îngrijitori, de 470 de vehicule de teren şi de 18 elicoptere şi alte aparate. ONU evaluează la aproape un miliard de dolari bugetul necesar pentru a lupta eficient împotriva Ebola, care a făcut aproape 3.000 de morţi din puţin peste 6.000 de cazuri confirmate, în esenţă în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.

Este pentru prima dată cînd Naţiunile Unite formează o misiune specială pentru a lupta împotriva unei boli, cu toate că o agenţie specializată a fost creată pentru a trata SIDA. Preşedintele american Barack Obama a lansat joi un apel în favoarea unor acţiuni mai hotărîte pentru a ţine sub control epidemia de Ebola din Africa de Vest, într-un moment în care Sierra Leone a plasat sub carantină peste un milion de locuitori.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că epidemia se află într-o creştere «explozivă» şi ar putea, în absenţa unei consolidări semnificative a mijloacelor alocate, contamina circa 20.000 de persoane pînă în noiembrie.

Sursa: Agerpres