Ministrul Educatiei din Polonia spune ca tara sa ar trebui sa copieze legea anti-LGBT a Ungariei

Ministrul Educației din Guvernul de la Varșovia susține că Polonia ar trebui să copieze legea adoptată de Ungaria împotriva comunității LGBT, relatează Reuters. Guvernele ultraconservatoare ale Ungariei și Poloniei susțin că se luptă împotriva a ceea ce ele numesc „ideologia LGBT”.

Într-un interviu acordat unei gazete conservatoare din Polonia, Przemyslaw Czarnek a lăudat controversată lege adoptată în Ungaria la mijlocul lunii Iunie.

„Această lege susține că disciplinele școlare care se referă la probleme de sexualitate nu trebuie să promoveze schimbarea de gen sau homosexualitatea. Ar trebui să copiem aceste reguli în întregime și pe teritoriu polonez”, a spus ministrul.

Czarnek este cunoscut pentru declarațiile controversate și atacurile la comunitatea LGBT. Anterior, el i-a numit „anormali” pe participanții la un marș LGBT din Varșovia și a spus că marșul este ”o insultă la adresa moralității publice”.

Controversata legislație ungară a stîrnit o dezbatere neobişnuit de aprinsă la summitul celor 27 de ţări de la Bruxelles. Legea a determinat 17 state membre, printre care Franţa, Germania, Olanda, Italia şi Belgia, să le scrie liderilor UE Charles Michel şi Ursula von der Leyen şi secretarului general al ONU Antonio Guterres (invitat la summit) despre necesitatea de a susţine valorile europene.

Premierul olandez, Mark Rutte, a fost foarte ofensiv, spunînd că Ungaria, cu legea sa, nu mai are „nimic de făcut în Uniunea Europeană”. El i-a spus lui Viktor Orban că, dacă nu-i plac valorile UE, ar trebui să activeze articolul 50 din Tratat „care a fost creat în acest scop” şi să părăsească Uniunea – aşa cum au făcut britanicii, potrivit unei surse europene.