MINISTRUL DE INTERNE A SOLICITAT DEMARAREA UNEI ANCHETE IN CADRUL PROCURATURII GENERALE

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase a solicitat luni, 22 iulie, demararea unei anchete în cadrul Procuraturii Generale, ”pe marginea tăinuirii unei scrisori oficiale venite din partea autorităților elvețiene”.

„MAI a intrat în posesia unei scrisori oficiale venite din partea autorităților elvețiene privind intenția de transmitere spontană a informației către autoritățile competente ale R. Moldova emisă de către Procuratura 3 a cantonului Zürich cu privire la Plahotniuc Vladimir. Potrivit departamentului federal de poliție și justiție al Elveției, autoritățile moldovenești urmau să confirme, în condițiile solicitate de autoritățile elvețiene, primirea informațiilor ce indicau suspiciuni de spălare de bani deținute de procuratura 3 a cantonului Zürich, termenul limită pentru aceasta fiind 21 iunie 2019”, a afirmat Năstase.

Potrivit lui, scrisoarea autorităților elvețiene a fost transmisă prin fostul Procuror General, Eduard Harunjen, către Procuratura Anticorupție și anume procurorului Adriana Bețișor. „Documentul a fost însă tăinuit de către aceștia în vederea obstrucționării oricăror anchete penale și internaționale împotriva lui Plahotniuc”, a adăugat ministrul de interne. În context, Năstase a solicitat demararea unei anchete interne și penale în cadrul Procuraturii Generale, „care să aibă drept subiect această tăinuire”.

Ulterior, Procuratura Generală a venit cu o reacție la declarațiile lui Năstase. Astfel, Procuratura a infirmat afirmațiile”cu privire la tăinuirea unor solicitări, venite de la organele de drept din Elveția, precum și tergiversarea răspunsului din partea Procuraturii către partea elvețiană”.