MERKEL ŞI HOLLANDE S-AU ÎNTÎLNIT CU POROŞENKO LA SUMMITUL DE LA BRUXELLES

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande au purtat vineri o discuţie cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, la Bruxelles, imediat după semnarea unui acord de asociere între Uniunea Europeană (UE) şi Kiev.

"Discuţia, care s-a prelungit timp de aproximativ 30 de minute, a avut ca scop prezentarea situaţiei de pe teren şi a condiţiilor privind punerea în aplicare a armistiţiului" dintre forţele ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi din estul Ucrainei, a precizat aceeaşi sursă.

Chiar în momentul în care cei trei lideri se întîlneau în sediul Consiliului European, diplomaţia rusă ameninţa că semnarea acordurilor de asociere va avea "consecinţe grave".

Merkel şi Hollande şi-au multiplicat, în ultimele săptămîni, contactele telefonice cu protagoniştii crizei ucrainene, asociindu-l şi pe preşedintele rus Vladimir Putin la aceste convorbiri.

Liderii francez, german, rus şi ucrainean s-au întîlnit pe 6 iunie la Bénouville, în cadrul ceremoniilor de sărbătorire a Debarcării Aliate pe plajele Normandiei.

UE a semnat vineri acorduri de asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, care vizează o apropiere de Europa Occidentală, în pofida presiunii Kremlinului, nemulţumit că influenţa acesteia asupra celor trei foste republici sovietice. (Mediafax)