MERKEL, HOLLANDE, POROSENKO SI PUTIN, PENTRU "APLICAREA COMPLETA A ARMISTITIULUI"

Vladimir Putin, François Hollande, Angela Merkel şi Petro Poroşenko au lansat un apel joi seară, în cursul unei discuţii telefonice, la "aplicarea completă a acordului de încetare a focului", potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze.

Liderii rus, francez, german şi ucrainean "au subliniat importanţa respectării angajamentelor asumate la Minsk în februarie cu privire la retragerea armelor grele de pe linia de contact, aplicarea completă a acordului de încetare şi accesul Misiunii speciale de observaţie a OSCE", Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, conform documentului.

Ei au "salutat intenţia părţilor de a discuta despre alegerile locale şi regimul descentralizării, pe 28 iulie, în cadrul grupului de lucru de la Minsk responsabil cu chestiunile politice". Comunicatul Palatului Elysée mai menţionează "importanţa stabilirii unei singure date pentru organizarea alegerilor locale în întreaga Ucraină, inclusiv în anumite sectoare din regiunile Doneţk şi Lugansk".

În ce priveşte problemele de securitate, ei au "luat act de acordurile găsite pentru retragerea tancurilor şi artileriei grele la 15 kilometri de o parte şi de alta a liniei de contact, în cadrul grupului de lucru de la Minsk responsabil cu chestiunile de securitate". Cei patru lideri şi-au exprimat dorinţa ca aceste acorduri să fie semnate cît mai curînd posibil şi ca un dispozitiv de observaţie efectiv al Misiunii speciale de observaţie (a OSCE) să fie amplasat de-a lungul liniei de contact", precizează comunicatul.

În timp ce Rusia a cerut demilitarizarea satului Şirokine, din apropiere de Mariupol - ultimul mare oraş din zona de conflict aflat în continuare sub controlul forţelor ucrainene -, cei patru lideri "au luat act de retragerea forţelor separatiste şi au cerut Misiunii speciale de observaţie a OSCE şi Comisiei de control şi coordonare a armistiţiului (JCCC) să găsească soluţii practice, cel mai tîrziu pe 3 august, pentru retragerea trupelor ucrainene şi instalarea Misiunii speciale de observaţie a OSCE" în această zonă.

Ultima discuţie telefonică între cei patru lideri a avut loc pe 17 iulie.

Sursa: Agerpres