Mariupol si Bucea, pe agenda Consiliului ONU pentru Drepturile Omului

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care se reuneşte, Joi, în sesiune extraordinară, ca să examineze acuzaţiile de abuzuri grave comise de Rusia în Ucraina, în special la Mariupol şi la Bucea, transmite Le Figaro.

Această întîlnire, ”cu privire la deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Ucraina în urma agresiunii ruse”, a fost solicitată de Kiev, care, potrivit unui prim proiect de rezoluţie, doreşte o anchetă cu privire la ceea ce s-a întîmplat în regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov şi Sumî.  

Aceasta este prima întîlnire dedicată deteriorării situaţiei drepturilor omului în Ucraina de cînd Adunarea Generală a ONU a suspendat Moscova, la începutul lunii Aprilie, din cel mai înalt organ al organizaţiei internaţionale pentru drepturile omului.  După ce Rusia şi-a anticipat suspendarea prin renunţarea la statutul său de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului, poate participa la lucrările Consiliului în calitate de observator. De asemenea, are ocazia, Joi, să facă uz de dreptul său la replică ca ţară în cauză, însă Moscova a decis să nu participe.