MAREA BRITANIE A INTERZIS PE TERITORIUL SĂU CINCI GRUPĂRI TERORISTE ACTIVE ÎN SIRIA, INCLUSIV SIIL

Deputaţii britanici au aprobat joi interzicerea pe teritoriul Marii Britanii a cinci organizaţiii active în Siria, inclusiv a grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care a trecut la ofensivă în Irak.

Celelalte grupări interzise sînt Brigada Al-Kawathar, Brigăzile Abdallah Azzam şi aripa sa Brigăzile Ziyad Al-Jarrah, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei - Comandamentul General, o grupare palestiniană radicală care susţine regimul sirian şi Partidul/Frontul Revoluţionar pentru Eliberarea Poporului din Turcia.

Apartenenţa la una dintre aceste grupări - toate implicate în conflictul din Siria, în opinia Londrei - constituie de-acum o infracţiune pe teritoriul Marii Britanii.

Această măsură intervine în contextul în care Londra agită zilnic ameninţarea pe care o reprezintă mişcarea jihadistă la adresa securităţii sale naţionale.

"Vom continua să facem totul pentru a împiedica oameni să se ducă în Siria, pentru a evita ca ei să se întoarcă dacă au fost radicalizaţi şi pentru a apăra securitatea ţării noastre", a subliniat joi premierul David Cameron.

El a declarat cu o zi înainte că jihadiştii ameninţă să atace în mod direct Marea Britanie.

Guvernul evaluează la aproxmativ 450 numărul britanicilor care luptă în rîndul SIIL, atît în Siria, cît şi în Irak. De un an şi jumătate, 65 de persoane au fost arestate pentru activităţi jihadiste în Siria, iar altor 14 le-au fost retrase paşapoartele.

Secretarul de stat pentru Securitate James Brokenshire, iniţiatorul moţiunii adoptate joi, a declarat că Siria a devenit "destinaţia numărul unu" în lume a jihadştilor.

"Conflictul din Siria este însoţit de o proliferare a grupărilor teroriste cu obiective şi ideologii variabile şi cărora puţin le pasă de frontierele internaţionale", a adăugat el, citînd avansul jihadiştilor din cadrul SIIL în Irak. (Mediafax)