MAIA SANDU, DUPĂ CE RUSIA A ACUZAT-O DE „CENZURĂ”: „NOI NU LUĂM LECŢII DE DEMOCRAŢIE DE LA KREMLIN”

Chişinăul nu ia lecţii de democraţie de la Kremlin, a spus preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ca răspuns la criticile Rusiei la adresa autorităţilor moldovene, după ce țara a decis să blocheze 31 de portaluri web, inclusiv 21 controlate de Federaţia Rusă, şi să suspende licenţa a şase posturi TV, relatează News.ro.

„Este de rîsul găinilor, pentru că Federaţia Rusă, care a alungat sau a închis toată prea liberă, vine să ne dea lecţii de democraţie. Pe noi ne interesează opiniile comunităţii internaţionale şi ale cetăţenilor noştri şi, dacă vedeţi, în clasamentele internaţionale Republica Moldova stă mult mai bine decît Federaţia Rusă şi chiar unele state din UE cînd vine vorba de libertatea presei”, a spus Sandu într-un interviu la Jurnal TV.

„Noi ţinem la liberarea de exprimare. Toţi cetăţenii din Republica Moldova pot să audă cum de dimineaţă pînă seara cineva critică guvernarea, ceea ce nu veţi auzi în Federaţia Rusă. Noi nu luăm lecţii de democraţie de la Kremlin”, a mai spus Sandu.

Şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteaţă, a propus Comisiei pentru Situaţii Excepţionale să suspende temporar licenţa a şase posturi de televiziune controlate de oligarhii fugari Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, între care Publika TV, şi blocarea a 31 de portaluri web, dintre care 21 - inclusiv site-ul agenţiei oficiale de presă ruse TASS - sînt gestionate direct de Moscova.

„Activitatea acestor posturi se realizează cu multiple încălcări ale legislaţiei, constate de către Consiliul Audiovizualului şi reprezintă un pericol la adresa securităţii informaţionale. Aceste posturi promovează constat narative manipulatoare, care generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO şi UE. Politica editorială a acestor posturi este orientată către o campanie de dezinformare în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în lista de sancţiuni internaţionale ale UE, SUA, precum şi ale grupului criminal Şor”, a spus directorul SIS.

Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a calificat decizia autorităţilor de la Chişinău ca fiind un „atac asupra libertăţii de exprimare” şi o „încălcare a dreptului la pluralism de opinie al populaţiei vorbitoare de rusă din Moldova”.

Sursa: digi24.ro