LUPTATORII DIN AZOVSTAL, AJUTATI DIN EXTERIOR

Fondatorul batalionului Azov: „Nici americanii cu Black Hawk n-au reușit așa ceva”

Soldații ucraineni care s-au adăpostit în combinatul Azovstal din Mariupol și au rezistat asaltului rus aproape două luni au primit ajutor din exterior. Dezvăluirea este făcută de fondatorul batalionului Azov, Andrii Bilețki, într-un interviu pentru presa din Ucraina.

Andrii Bilețki spune că luptătorii au primit muniție, medicamente și mîncare cu ajutorul camarazilor, care le-au parașutat desupra combinatului. În plus, unii dintre ei chiar ar fi fost evacuați înainte ca oțelăria să cadă în mîinile rușilor.

Doar în ultima lună, soldații lui Putin ar fi aruncat peste 700 de tone de bombe peste Azovstal, spun serviciile secrete britanice.

„Au fost cel puțin cinci încercări de a duce ajutor luptătorilor din Azovstal. Trebuie să apreciez curajul și profesionalismul piloților ucraineni. Așa ceva nu a mai existat în istoria omenirii, nici americanii cu Black Hawk n-au reușit așa ceva. Să treci de o apărare atît de puternică, cu atît de multe sisteme antiaeriene, este imposibil”, a povestit Andrii Bilețki.

„Rolul meu, al nostru, al băieților din Azov, era să organizăm desantul. Obiectivul era să spargem blocada și să fim acasă în 5-10 zile. Toate încercările au fost reușite, mai puțin ultimele două. Dușmanul a înțeles ce facem și a devenit mult mai atent”, a detaliat Bilețki.

„Băieții știau unde merg și care sînt riscurile, am reușit să ducem mai multe grupuri și să ne unim forțele”, a mai spus fondatorul batalionului Azov.

Vineri, armata rusă a anunţat că ultimii apărători ucraineni din orașul strategic Mariupol, ascunşi săptămîni întregi în uriaşul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat. Numărul lor ar fi de peste 2.400. Printre aceştia se numără membri ai regimentului Azov, o unitate ultranaţionalistă pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”.

Kievul speră să obțină eliberarea unor luptători de la Azovstal în schimbul unor prizonieri ruşi și au existat speculații că ar putea fi predat la schimb oligarhul Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, care a fost arestat de ucraineni.

Există temeri că luptătorii care s-au predat vor fi declarați „teroriști” de Moscova și chiar executați. La 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei urmează să examineze o cerere de a considera regimentului drept „organizaţie teroristă”.

Sursa: digi24.ro