LUKASENKO: EVREII AR TREBUI «PLASATI SUB CONTROL» IN BELARUS

După mesajul anual către naţiune, prezentat miercuri în parlament, în care a subliniat că Belarus este «o insulă de stabilitate şi ordine», preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat că toţi evreii din Belarus ar trebui plasaţi «sub control», criticîndu-l în termeni duri pe Iuri Ziser, proprietarul unuia dintre cei importanţi furnizori de servicii de internet din această ţară, relatează Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty), citat de mass-media ucrainene.

Adresîndu-i-se lui Semion Şapiro, preşedintele Comitetului executiv regional Minsk, etnic evreu, Lukaşenko a adus critici severe la adresa lui Ziser, proprietarul site-ului TUT.by: «Am fost informat că acest Ziser nu se poartă decent. Cît timp se mai poate lucra aşa? V-am rugat încă de acum un an ca toţi evreii din Belarus să fie plasaţi sub control! Nu putem în niciun fel normaliza un om?»

Într-o declaraţie telefonică pentru postul Radio Svoboda, Iuri Ziser şi-a exprimat surprinderea în legătură cu acest atac la adresa etniei sale. «Am fost surprins. Nu îmi pot imagina cum poţi «să controlezi» toţi evreii. La urma urmei, ei nu reprezintă o organizaţie. În genere, cum poţi controla o etnie? Sînt zeci de mii de evrei în Belarus», a afirmat el.

«Noi, desigur, ascultăm punctele de vedere ale acestor persoane. Dar luăm deciziile în mod independent, pe baza politicii noastre editoriale», a mai spus Ziser, care a făcut această declaraţie din Amsterdam, unde se află într-o călătorie de afaceri.

Lukaşenko a mai făcut declaraţii antisemite şi în trecut, potrivit aceluiaşi post de radio. În 2007, preşedintele belarus a făcut obiectul unor critici din partea Israelului după ce numise oraşul Bobruisk (estul Belarus) drept «o cocină» şi a spus că această stare de degradare a oraşului poate fi explicată prin faptul că acolo trăiesc mulţi evrei.

Sursa: Agerpres