LIDERUL SEPARATIST DE LA TIRASPOL ACUZA CHISINAUL SI FACE O PROMISIUNE RUSIEI

Aplicarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană în regiunea transnistreană face parte din războiul geopolitic împotriva Transnistriei, Rusiei şi aliaţilor săi, a acuzat liderul separatiştilor transnistreni, Evgheni Şevciuk, dînd în acelaşi timp asigurări că Tiraspolul nu va trăda Moscova.

Într-un mesaj adresat cetăţenilor din stînga Nistrului, în contextul crizei economice cu care se confruntă regiunea şi al alegerilor ''parlamentare'' ce urmează să aibă loc la 29 noiembrie, Şevciuk a acuzat Republica Moldova şi Uniunea Europeană că încearcă să ''submineze statul şi viitorul ţării'', precum şi ''independenţa economică'' a Transnistriei, prin manipularea opiniei publice.

''În pofida anumitor progrese, astăzi republica (moldovenească transnistreană) se confruntă cu dificultăţi politice şi economice evidente. Duşmanii din interior şi din exterior încearcă să ne fure viitorul. Aceştia manipulează opinia publică şi încearcă să submineze independenţa noastră'', a afirmat Şevciuk.

Aşa-zisul ''preşedinte'' de la Tiraspol a adăugat că noul regim de comerţ liber cu UE, care urmează să fie pus în aplicare în regiunea din stînga Nistrului începînd cu ianuarie 2016, este parte a unui război geopolitic.

''Noul regim de comerţ liber cu UE, care va fi impus întreprinderilor transnistrene începînd cu 1 ianuarie 2016 este parte a unui război geopolitic îndreptat împotriva Transnistriei, Rusiei şi aliaţilor săi. Preţul cedării noastre va fi pierderea statalităţii şi a libertăţii fiecărui locuitor al republicii moldoveneşti transnistrene. Indiferent de cum ne vor ameninţa, nu ne vor face să ne trădăm pe noi, să trădăm statul nostru sau Rusia'', a mai declarat Şevciuk.

Experţii atenţionează că refuzul Tiraspolului de a pune în aplicare Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, semnat în iunie 2014, ar putea aduce Transnistria într-o ''autoizolare economică'', care va aprofunda şi mai mult criza economică şi socială cu care se confruntă în prezent regiunea, notează sursa citată.

Sursa: Agerpres