LIDERII EUROPENI S-AU ÎNȚELES PENTRU AJUTORUL PENTRU UCRAINA DUPĂ ZECE MINUTE

Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au ajuns rapid la un acord pentru continuarea ajutorului multianual de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina invadată, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel. Vestea obținerii acordului vine în ciuda opoziției anunțate de Viktor Orban – nu se cunoaște încă cum a fost convins premierul ungar să accepte acordul. Anunțul lui Michel a venit la aproximativ zece minute după ce a fost anunțată intrarea în sală și începerea negocierilor. 

„Avem o înțelegere. Unitate”, a anunțat Charles Michel pe Twitter. „Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest lucru garantează o finanțare stabilă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă poziția de lider și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina; știm ce este în joc”, a adăugat el.

 

Liderii europeni s-au temut că Viktor Orban va dinamita negocierile

Pînă la obținerea acordului a existat teama constantă că premierul pro-putinist al Ungariei, Viktor Orban, ar putea să dinamiteze din nou negocierile pentru ajutorul destinat Ucrainei. Se luase în calcul inclusiv folosirea cele mai dure opțiuni împotriva lui Orban - suspendarea dreptului de vot al țării în cadrul reuniunilor UE, din cauza încălcărilor fundamentale ale valorilor europene de către guvernul de la Budapesta.

La Consiliul European din decembrie, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, căreia Viktor Orban i s-a opus, de asemenea, a fost posibilă pentru că liderul ungar a acceptat să părăsească sala în momentul luării deciziei.

Înainte de acel summit, Comisia Europeană a decis deblocarea a 10 miliarde de euro pentru Ungaria, bani ce fuseseră îngheţați pînă atunci. Însă alte 20 miliarde de euro destinate Ungariei rămîn blocate, ca urmare a îngrijorărilor Comisiei legate în special de dreptul de azil în ţară, libertatea academică şi drepturile persoanelor LGBT+.

Orban a legat negocierile pe bugetul UE de deblocarea unor fonduri europene pentru ţara sa ce fuseseră îngheţate în urma acuzaţiilor de corupţie şi abuz de putere formulate la adresa guvernului ungar. Liderul de la Budapesta a susţinut că finanţarea europeană pentru Ucraina ar trebui să fie aprobată anual şi nu pentru o perioadă de patru ani.

Sursa: digi24.ro