„LEOPARDUL ZĂPEZII” ESTE NOUL COMANDANT AL ARMATEI UCRAINENE

Cine e Oleksandr Sîrski, preferat de Zelenski în locul lui Zalujnîi

Generalul Oleksandr Sîrski este, de joi seară, noul șef al armatei ucrainene, înlocuindu-l pe Valeri Zalujnîi. Sîrski a condus din 2019 forțele terestre ucrainene din poziția de comandant, scrie Reuters. Noul șef al armatei ucrainene a condus operațiunea de succes de apărare a Kievului la începutul invaziei, dar și contraofensiva de la Harkov, prin care a fost eliberată o mare parte a teritoriului ocupat de invadatori în primele faze ale războiului.

Sîrski a devenit șeful forțelor terestre ale armatei ucrainene în anul 2019. Anterior, a comandat trupe împotriva insurgenței pro-ruse din Donbas, începută în 2014. Pe-atunci, el a primit porecla de „Leopardul Zăpezii”.

Sîrski este cunoscut pentru că operațiunile conduse de el au fost unele dintre cele mai de succes în războiul pe care Rusia îl poartă de aproape doi ani împotriva Ucrainei.

Sîrski a condus defensiva de succes din Kiev, oprindu-i pe ruși din a obține controlul asupra capitalei și din a decapita conducerea politică a Ucrainei. Atunci a fost numit „Erou al Ucrainei”, cea mai înaltă distincție a țării, primită în aprilie 2022.

În iulie 2022, Sîrski a planificat și executat o contraofensivă fulger împotriva invadatorilor, prin aceasta rușii fiind împinși dincolo de orașul Harkov. O mare parte a teritoriului ocupat în est (regiunea Harkov) a fost, de asemenea, recucerit de Ucraina.

Anul trecut, Sîrski a condus, de asemenea, apărarea ucraineană în orașul Bahmut, într-o bătălie în care au pierit mii de soldați de ambele părți. Unii analiști militari au pus la îndoială nevoia de a purta o luptă atît de sîngeroasă pentru un oraș în mare parte distrus. Sîrski a susținut că bătălia a fost necesară pentru a slăbi poziția Rusiei și a grupării mercenare Wagner.

Sîrski spune că prioritatea sa este moralul trupelor sale și este văzut des în imagini de pe front, alături soldați. În interviuri pentru presa occidentale Sîrski declara că doarme patru ore și jumătate pe noapte și că se relaxează mergînd la sală.

Sursa: digi24.ro