Lavrov: Rusia nu are ambitii de superputere si nu sufera de mesianismul occidental

Rusia nu are ambiţii de superputere şi nu suferă de mesianismul Occidentului, care are probleme în a-şi promova iniţiativele pe „platformele universale internaţionale”, a declarat Miercuri ministrul Afacerilor Externe rus Serghei Lavrov, la forumul „Lecturile lui Primakov” care se desfăşoară la Sankt-Petersburg, informează TASS. „Noi nu avem ambiţii de superputere, indiferent dacă cineva încearcă să se convingă pe sine şi pe alţii de contrariul. Nu suferim nici de fervoarea mesianică cu care colegii noştri occidentali încearcă să-şi propage pe întreaga planetă valoroasa agendă democratică. Şi nouă ne este clar demult că modelele de dezvoltare impuse din afară nu duc la nimic bun. Uitaţi-vă la Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Libia, Yemen, la Afganistan”, a subliniat Lavrov.

Lavrov a apreciat că occidentalii, în primul rînd SUA şi UE, vor să-şi promoveze concepţiile ocolind organizaţiile universale internaţionale, inclusiv ONU. „Însă nouă ne e clar că este mult mai greu să-ţi promovezi iniţiativele, să ajungi la un acord în format universal, acolo unde nu există doar ”membri ascultători” ai clubului occidental, ci există Rusia, China, India, Brazilia, ţările africane”, a spus el.

Şeful diplomaţiei ruse a anunţat că partea rusă intenţionează să discute despre problemele securităţii cibernetice în timpul summitului cu SUA ce va avea loc la Geneva. „Aici (în probleme de securitate cibernetică) Rusia are suficientă bunăvoinţă. Încă din 2016, cînd fosta Administraţie (a SUA) a lui Barack Obama a început să ne acuze că ne amestecăm în alegerile lor, noi am propus de zeci de ori să luăm loc la masa negocierilor – una profesionistă, bazată pe încredere – pentru a prezenta fapte concrete, îngrijorări care există şi de o parte, şi de alta. (Am primit un) Refuz categoric. Acum, sper că vom discuta despre aceasta şi vom afla în ce măsură Administraţia Biden este deschisă unei activităţi cinstite în această direcţie”, a spus Lavrov.

Nu în ultimul rînd, ministrul de Externe rus şi-a exprimat speranţa că, în pregătirile pentru viitorul summit Rusia-SUA, partea americană „va analiza greşelile din anii trecuţi”. „Cei care se ocupă de Federaţia Rusă, sper că vor analiza acţiunile, interesele şi poziţiile Rusiei, liniile noastre roşii la urma urmei, vor lucra asupra greşelilor din anii trecuţi şi vor renunţa la purtarea unui dialog exclusiv de pe poziţii de pretenţii la hegemonie în treburile mondiale”, a mai declarat Lavrov.