LAVROV: POZIŢIA UNIUNII EUROPENE A PRECIPITAT CRIZA ÎN UCRAINA

Poziţia Uniunii Europene a împiedicat evitarea unei crize în Ucraina, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cursul unei şedinţe plenare a Consiliului miniştrilor afacerilor externe din OSCE, la Basel, în Elveţia, potrivit Ria Novosti.

"Drama ucraineană ar fi putut fi evitată în urmă cu un an, în cursul întîlnirii noastre la Kiev. Dar Bruxellesul s-a opus categoric dialogului tripartit între Ucraina-UE şi Rusia, obligînd Kievul să-şi încalce angajamentele asumate în cadrul Tratatului privind zona de liber schimb a CSI", a indicat Lavrov.

"Colegii noştri occidentali au susţinut chiar o lovitură de stat anticonstituţională, au închis ochii asupra scindării societăţii ucrainene şi a violenţelor ultranaţionaliştilor care doreau să supună poporul ucrainean ideologiei lor", a mai spus el, evocînd evenimentele din iarnă în capitala Ucrainei.

Încercările de a demonstra că numai în NATO şi UE sînt posibile securitatea şi prosperitatea şi astfel de a arăta inutilitatea OSCE sînt distructive, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

"Sînt nocive încercările de a demonstra că numai NATO şi UE deţin monopolul asupra adevărului şi că numai în rîndurile lor se poate obţine securitate şi prosperitate. Dacă urmăm această logică, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa ar trebui închisă", a afirmat ministrul rus de externe, subliniind că Moscova nu este de acord cu o astfel de abordare.

Sursa: Agerpres