LAVROV, ÎMPOTRIVA IMPLICĂRII VICTORIEI NULAND ÎN NEGOCIERILE CU PRIVIRE LA UCRAINA

Implicarea subsecretarului de stat american pentru afaceri euroasiatice Victoria Nuland în rezolvarea crizei ucrainene nu va fi utilă dialogului politic între armata ucraineană şi forţele de autoapărare (rebelii) din sud-estul Ucrainei, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă Ria Novosti.

«Nu vreau să comentez în legătură cu declaraţiile făcute de Victoria Nuland, întrucît activista aceasta (de la Washington) a jucat un rol negativ în toate etapele crizei ucrainene», a declarat Lavrov. «Nu cred că angrenarea ei activă în acel proces care s-a înfiripat între autorităţile de la Kiev şi rebeli poate să contribuie la obţinerea rezultatului dorit de toată lumea şi, anume, instituirea unei păci durabile şi începerea dialogului politic» între părţile beligerante, a spus şeful diplomaţiei ruse.

La rîndul său, Victoria Nuland a trimis miercuri seara un avertisment Moscovei de la Berlin, unde s-a deplasat la încheierea vizitei de trei zile în Ucraina, afirmînd că nu va fi niciun fel de relaxare a sancţiunilor împotriva Rusiei pînă cînd aceasta nu îşi va retrage toate trupele şi echipamentele de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul nu-şi va restabili suveranitatea asupra frontierei comune, iar toţi ostaticii deţinuţi de rebeli vor fi eliberaţi, a relatat Ukrainska Pravda.

«În prezent, există un acord de încetare a focului pe hîrtie în Ucraina, pacea domneşte în cea mai mare parte a ţării, dar acordul privind armistiţiul este încălcat în părţile sale cele mai importante», a spus înaltul oficial american.

Lupte continuă să aibă loc în mai multe localităţi din estul Ucrainei, capitala regională Doneţk este supusă bombardamentelor zilnic, unde continuă să moară civili.

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea avea o întîlnire cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko în cadrul unei reuniuni a liderilor europeni şi asiatici la Milano — Asia-Europe Meeting /ASEM/ — săptămîna viitoare.

Se lucrează în prezent la perfectarea unei întrevederi între Putin şi Poroşenko la Milano, a confirmat joi seara purtătorul de cuvînt al şefului statului rus, Dmitri Peskov. Această întîlnire ar putea fi una bilaterală, a sugerat el, potrivit Ria Novosti.

Sursa: Agerpres