Lavrov, despre retragerea americanilor din Afganistan: ”Retragerea lor a fost precipitata”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, Vineri, că plecarea ”precipitată” a americanilor din Afganistan este responsabilă de degradarea situaţiei din această ţară, unde talibanii desfăşoară mai multe ofensive care le aduc cîştiguri pe teren, relatează France Presse, potrivit agerpres.

„În ultimele zile, am asistat la o deteriorare rapidă a situaţiei din Afganistan. În contextul retragerii precipitate a contingentelor americane şi ale NATO, incertitudinea militară şi politică în interiorul şi în jurul ţării a crescut brusc”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, citat de agenţiile de presă ruse.

„În circumstanţele actuale, există un risc real ca instabilitatea să se extindă în statele vecine”, a adăugat Lavrov, vorbind în Taşkent, Uzbekistan, unde participă la o conferinţă regională cu ţările din Asia Centrală.

De la lansarea la începutul lunii Mai a unei ofensive împotriva forţelor afgane, profitînd de retragerea forţelor străine, talibanii au ocupat zone vaste rurale, în special în Nordul şi Vestul ţării, departe de bastioanele lor tradiţionale din Sud.

Insurgenţii au preluat controlul asupra mai multor puncte de frontieră cheie cu Iranul, Turkmenistanul şi Tadjikistanul, încercuind totodată capitalele unor provincii afgane.

Lipsiţi de sprijinul american, soldaţii afgani au opus o slabă rezistenţă. Peste 1.000 dintre ei s-au refugiat săptămîna trecută în Tadjikistanul vecin, care a mobilizat 20.000 de rezervişti la graniţa sa cu Afganistanul.

Preşedintele tadjik Emomali Rahmon a efectuat o vizită Vineri în regiune pentru a inspecta pregătirea de luptă a armatei sale.

Rusia, o putere regională apropiată de fostele republici sovietice din Asia Centrală, îşi manifestă îngrijorarea în legătură cu destabilizarea situaţiei în regiune unde are baze militare.

„Criza afgană exacerbează ameninţarea teroristă şi problema traficului de droguri, care a atins niveluri fără precedent”, a declarat Vineri Serghei Lavrov, citat de AFP.