La Paris, a fost inaugurat Muzeul Paradoxurilor, dedicat iluziilor optice şi trucurilor mintale

Propunînd vizitatorilor iluzii optice şi alte trucuri mintale, ”Paradox Museum” şi-a deschis porţile Joi la Paris, iar Franţa a devenit cea de-a şasea ţară care găzduieşte un muzeu de acest tip, care se defineşte ca fiind „cel mai uluitor din lume”, informează AFP, potrivit agerpres.

Din „sala camuflaj”, care îi face pe spectatori să pară invizibili, pînă la „sala simetriei”, ce permite levitarea, şi trecînd prin „tunelul paradox”, care perturbă percepţia umană asupra gravitaţiei, vizitatorul trăieşte o serie de „experienţe paradoxale”. Fiecare dintre ele este explicată într-o descriere de cîteva rînduri, pe care vizitatorul poate să o citească după ce a trăit-o.

Acest muzeu insolit mizează pe frecvenţa luminii sau pe opacitate pentru a provoca iluzii optice de-a lungul întregului său traseu de vizitare.

Totul este construit pentru a perturba spiritul vizitatorului şi a-l confrunta cu „90 de experienţe paradoxale”, denumite „exponate”, într-un parcurs cuprinzător şi interactiv, a cărui durată de vizitare este de o oră şi 30 de minute.

„Vrem să-i facem pe clienţi să se autoprovoace în faţa acestor experienţe nebuneşti, în timp ce învaţă diverse lucruri despre felul în care creierul nostru şi ochii noştri se înşeală”, a explicat Julien Teyssandier, directorul general al Paradox Museum din Paris.

După deschiderea unui prim muzeu în cadrul acestei francize la Oslo, în Martie 2022, alte patru muzee de acest tip au fost inaugurate la Miami, Stockholm, Barcelona şi pe insula Cipru. În 2023, alte 10 „Paradox Museum” ar trebui să fie inaugurate în lumea întreagă, inclusiv la Londra, Chicago şi Berlin.

Muzeul Paradoxurilor din Paris este, pentru moment, cel mai mare dintre ele, prezentînd 90 de „exponate” repartizate pe o suprafaţă de 1.700 de metri pătraţi.