LA CINCI ANI DE LA CATASTROFA AVIATICA DE LA SMOLENSK, POLONEZII SINT DIVIZATI CU PRIVIRE LA CAUZELE ACESTEIA

Polonia a marcat vineri 5 ani de la moartea preşedintelui Lech Kaczynski, în timp ce polonezii sînt în continuare divizaţi cu privire la cauzele prăbuşirii avionului prezidenţial, catastrofă produsă lîngă Smolensk, în Rusia, şi în care au murit 96 de oameni, informează AFP.

Apropierea alegerilor prezidenţiale din Polonia, prevăzute pentru 10 mai, şi recenta dezvăluire a unor noi înregistrări de conversaţii din cabina pilotului au dus la escaladarea tensiunilor dintre susţinătorii tezei unui atentat - exclusă de anchetatori - şi actuala putere, pe care primii o acuză că vrea să muşamalizeze cazul.

Ceremonii paralele de comemorare au început vineri dimineaţa la Varşovia. Preşedintele aflat la sfîrşit de mandat, Bronislaw Komorowski, şi premierul Ewa Kopacz, precum şi guvernul polonez au adus omagiu victimelor accidentului aviatic, la cimitirul militar Powazki.

Fratele geamăn al preşedintelui defunct, Jaroslaw Kaczynski, liderul principalului partid de opoziţie Dreptate şi Justiţie (PiS, conservator), a depus o coroană de flori şi a aprins lumînări în faţa unei mari cruci formate din candele aprinse, în faţa palatului prezidenţial din centrul Varşoviei.

Discursul pe care Lech Kaczynski ar fi trebuit să-l pronunţe la 10 aprilie 2010, la locul masacrării a mii de polonezi de către poliţia politică a lui Stalin în 1940, la Katyn, lîngă Smolensk, unde fostul preşedinte se ducea atunci cînd s-a produs accidentul, a fost dat citirii vineri, la Varşovia, fiind urmat de cîntece în care victimele de la Katyn sînt asociate cu cele de la Smolensk.

Pentru cele cîteva sute de persoane, majoritatea în vîrstă, reunite în faţa preşedinţiei, teza atentatului este puternic dominantă.

Potrivit sondajelor de opinie, un polonez din cinci împărtăşeşte această opinie, ceea ce corespunde oarecum cu electoratul PiS.

Un «marş al memoriei» organizat de acest partid conservator ar urma să parcurgă Varşovia spre seară, în timp ce o delegaţie oficială poloneză s-a deplasat vineri la Smolensk şi Katyn.

Sursa: Agerpres