La Chişinău au fost vernisate două expoziţii dedicate lui A. Mateevici

O expoziţie de carte şi reviste, dedicată împlinirii a 125 de ani de la naşterea poetului şi preotului Alexei Mateevici a fost inaugurată, pe 15 martie, la Muzeul Literaturii Române "M. Kogălniceanu" din Chişinău.

Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor a menţionat la vernisare că manifestările consacrate lui Alexei Mateevici, au început în dimineaţa zilei de vineri. Un sobor de preoţi de la Catedrala "Sfînta Teodora de la Sihla" a oficiat un parastas, la mormîntul lui Alexei Mateevici de la Cimitirul central din str. Armenească. La ora 12.00, au fost inaugurate oficial Zilele Naţionale "Alexei Mateevici", ediţia a XXI-a.

Suceveanu a spus că Mateevici este un poet exponenţial al Basarabiei, care a compus poemul "Limba Noastră". Datorită acestei capodopere, Alexei Mateevici a devenit al doilea poet naţional, după Mihai Eminescu.

Preotul Ioan Ciuntu, parohul Catedralei "Sfînta Teodora de la Sihla" a subliniat că, în lucrările sale, Alexei Mateevici a vorbit despre datini şi obiceiuri, chiar despre bocete. Totodată, a scris o lucrare despre Mitropolitul Gurie Grosu.

Expoziţia va fi deschisă publicului la Muzeul Literaturii Române "M. Kogălniceanu" timp de o lună.

O altă expoziţie de carte, dedicată împlinirii a 125 de ani de la naşterea lui Alexei Mateevici, a fost vernisată, pe 15 martie, i la Biblioteca Naţională. Această expoziţie va fi deschisă publicului două săptămîni.

Alexei Mateevici s-a născut la 27 martie 1888 la Căinari şi a decedat pe 24 august 1917 la Chişinău. Este unul dintre cei mai reprezentativi scriitori români, născuţi în Basarabia.

Moldpres