KULEBA: "NU CONSIDERAŢI ACEASTĂ CONTRAOFENSIVĂ CA FIIND ULTIMA"
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că oamenii nu trebuie să-și facă speranţe prea mari de la aşteptata ofensivă de primăvară a armatei ucrainene.
"Nu consideraţi această contraofensivă ca fiind ultima pentru că nu ştim ce va ieşi din ea", a declarat Kuleba pentru ziarul german Bild. Doar dacă această ofensivă va reuşi să elibereze teritoriile ocupate de ruşi, va fi ultima, a spus el. "Dar dacă nu, înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru următoarea contraofensivă".
Kuleba a subliniat că Ucraina va avea nevoie de mult mai mult armament pentru lupta împotriva forţelor de ocupaţie ruse."Deoarece pentru a cîştiga războiul ai nevoie de arme, arme şi mai multe arme", a spus el. Depinde mult de Germania, care, împreună cu compania de arme Rheinmetall, are "un fel de titan al industriei de arme în Europa şi probabil în lume".
Rheinmetall este producătorul popularului tanc Leopard.
Pe lîngă muniţie, tancuri şi sisteme de apărare aeriană, Ucraina are nevoie cel mai mult de avioane de luptă. Kuleba contează pe ajutorul Germaniei pentru a face rost de avioane de luptă F-16 moderne. Spre deosebire de tancurile Leopard, decizia nu aparţine în acest caz Germaniei, ci SUA.
"Ceea ce ne aşteptăm de la Germania este să joace un rol activ în construirea unei coaliţii de ţări: cine va convinge Statele Unite să apese butonul verde?" a întrebat Kuleba.
"Mi s-a explicat cum se desfăşoară bătălia în prima linie. Pămîntul este încă mlăştinos şi umed. Pe alocuri, bălţi mari acoperă cîmpurile. Condiţiile pentru o ofensivă la scară largă nu au fost îndeplinite în ultimele săptămîni', a declarat generalul german Carsten Breuer pentru dpa după ce s-a întors dintr-o vizită în Ucraina. În viziunea acestuia, Ucraina îşi continuă pregătirile pentru declanşarea unei ofensive."Cu toate acestea, mi-a devenit clar în toate discuţiile că planificarea ofensivei ucrainene este în curs", a adăugat el.
În contextul susţinerii primite de Kiev, Cehia a predat Ucrainei două sisteme de rachete antiaeriene sovietice 2K12 Kub. Livrarea include un "număr relativ mare de rachete", a declarat miercuri preşedintele ceh Petr Pavel într-un interviu radio. Ucraina poate folosi imediat această tehnologie, deoarece soldaţii săi sînt familiarizaţi cu ea. Sistemul poate fi folosit, de exemplu, pentru a proteja unităţile blindate împotriva atacurilor aeriene.
Sursa: digi24.ro