KERRY: RELANSAREA PROCESULUI DE PACE ISRAELIANO-PALESTINIAN, O SOLUŢIE ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA EXTREMISMULUI ISLAMIC

Secretarul de stat american John Kerry a cerut din nou joi o relansare a procesului de pace israeliano-palestinian blocat din luna aprilie, care reprezintă, în opinia sa, o soluţie în lupta împotriva extremismului islamic, în special împotriva grupării Statul Islamic (SI), relatează vineri AFP.

«Este imperativ să găsim o cale de revenire la negocierile (de pace) care sînt în cele din urmă, aşa cum toată lumea ştie, singura cale de a avansa», a declarat John Kerry la Departamentul de Stat, în cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia Eid al-Adha, sărbătoarea sacrificiului celebrată de musulmani de la începutul lunii.

John Kerry a făcut aceste declaraţii la revenirea sa dintr-un turneu în Europa şi Egipt, unde a participat duminică la Cairo la o conferinţă internaţională privind reconstrucţia Gaza şi unde le-a cerut insistent Israelului şi palestinienilor să se reaşeze la masa negocierilor şi să facă «alegeri dificile, alegeri reale».

El a estimat totodată că acest conflict israeliano-palestinian nerezolvat alimentează «furia de pe străzi şi agitaţia» din ţările din lumea arabă şi face o legătură cu războiul împotriva extremismului islamist armat şi împotriva grupării Statul Islamic în Irak şi Siria.

«În cadrul discuţiilor noastre cu privire la coaliţia împotriva SI, adevărul este că nu a existat un singur lider în regiune care să nu exprime necesitatea de a obţine pacea între Israel şi palestinieni», a mai spus John Kerry. «Oamenii trebuie să înţeleagă legătura. Acest lucru are ceva de-a face cu umilinţa, negarea şi lipsa demnităţii» populaţiilor din ţările arabe, a mai spus secretarul de stat american.

Sursa: Agerpres