KAY BAILEY HUTCHISON AVERTIZEAZĂ ASUPRA UNUI RĂZBOI CU RUSIA DACĂ SUA LASĂ UCRAINA SĂ PIARDĂ
Kay Bailey Hutchison, fost ambasadoare americană timp de patru ani la NATO, a avertizat miercuri că o ciocnire dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia devine mult mai probabilă dacă SUA abandonează Ucraina, iar Rusia trimite trupe mai departe spre vest, relatează joi DPA.
„Dacă (Rusia) intră într-o ţară NATO, atunci sîntem în război”, a afirmat Hutchison, o republicană de trei ori senator de Texas.
Reticenţa în privinţa continuării sprijinului militar pentru Ucraina a crescut în rîndul republicanilor. Unii dintre pretendenţii la înlocuirea lui Kevin McCarthy în funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor au promis că vor reduce ajutorul pentru Kiev, la fel ca unii candidaţi la preşedinţia SUA, notează DPA.
Într-o dezbatere la Universitatea din Texas, Hutchison şi secretarul de stat Antony Blinken au subliniat că este imperativ ca SUA să ajute Ucraina şi să se asigure că Rusia nu este încurajată să-şi continue aventura belicoasă.
„Unul dintre lucrurile pe care, în opinia noastră, Putin îl crede este că poate să reziste mai mult decît noi. Că el poate să reziste mai mult decît ucrainenii. Că poate să reziste sprijinului pe care Ucraina îl primeşte. Şi este foarte important să demitizăm această idee”, a declarat Blinken în cadrul acestei dezbateri de 50 de minute la Austin, capitala statului Texas.
În acelaşi timp, Blinken i-a adus un omagiu fostei senatoare Hutchison pentru „serviciile sale remarcabile în calitate de ambasador al nostru la NATO într-o perioadă tumultoasă”.
„Din prima zi am primit instrucţiunea de la preşedintele Biden de a reangaja, revitaliza şi revigora toate alianţele şi parteneriatele noastre, cum ar fi cu NATO”, a afirmat şeful Departamentului de Stat, făcînd aluzie la dispreţul predecesorului Donald Trump faţă de alianţa europeană.
Hutchison a reprezentat SUA la NATO în cea mai mare parte a preşedinţiei lui Trump, în timp ce el ameninţase în repetate rînduri că va reduce angajamentul faţă de Alianţă, acuzînd ţările aliate că transferă povara securităţii lor asupra contribuabililor americani prin cheltuieli prea mici pentru apărare.
Pe lîngă criticile sale caustice la adresa NATO, Trump s-a remarcat printr-o deschidere afişată faţă de Putin.
Hutchison a recunoscut tensiunile dintre SUA şi aliaţi după ce şi-a părăsit postul la începutul anului 2021, recunoscîndu-i-se meritele pentru că a apărat interesele NATO în faţa lui Trump şi a reasigurat aliaţii ofensaţi şi nervoşi în legătură cu sprijinul ezitant al Statelor Unite.
„Una dintre plîngerile pe care le-am avut uneori în trecut în timp ce eram angajaţi în întreaga lume este cum se face că noi purtăm toată povara? De ce alţii nu-şi fac partea lor în mod echitabil?”, a spus miercuri Blinken, adăugînd că, în Ucraina, „restul lumii face un pic mai mult decît noi”.
„Deci, avem o împărţire grozavă a poverii”, a remarcat el.
Ucraina nu este membră NATO. În conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, o eventuală lovitură asupra Poloniei, României sau a oricărui alt stat membru va fi considerată un atac asupra fiecare membru al Alianţei, notează DPA.
„Poporul ucrainean este atît de curajos încît merită sprijinul nostru. Dacă reuşim să ducem la bun sfîrşit aceasta cu ei, nu va fi necesar să trimitem trupe într-un conflict mai mare. Ei (ruşii) nu vor ocoli ţările NATO. Dacă ne menţinem hotărîrea, aşa cum face administraţia dumneavoastră şi sînt de acord cu ea, vom proteja ceea ce avem şi ne vom asigura că trupele noastre nu vor fi chemate”, a afirmat Hutchison, indicînd că dorinţa lui Vladimir Putin este de a restabili dominaţia Rusiei pierdută odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice.
Sursa: digi24.ro