JURNALISTUL IGOR VOLNIŢCHI ŞI-A LANSAT ROMANUL ”ÎNVAŢĂ-MĂ SĂ MOR”

Romanul jurnalistului Igor Volniţchi ”Învaţă-mă să mor”, apărut la editura ”Liceum” din Chişinău, a fost lansat ieri, la Uniunea Scriitorilor din Moldova.

În discursul său, prefaţatorul cărţii, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menţionat faptul că ”Învaţă-mă să mor” e un roman surprinzător.

”Romanul ne prezintă drama alienantă a Bătrînului, care, ajuns la capătul vieţii, se confruntă cu teribile crize de conştiinţă din cauza trecutului său ireproşabil şi a faptelor criminale pe care le-a săvîrşit în calitate de ”unealtă” a regimului totalitar: deportarea celor 96 de familii de ”chiaburi”, condamnarea la detenţie şi moarte a ”sectanţilor”, încarcerarea în psihiatrie a lui Victor, propriul său nepot şi altele”, a constatat preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

La rîndul său, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, a fost de părere că romanul este o carte de învăţătură, iar scriitorul Vlad Zbîrciog l-a caracterizat pe autorul acesteia, drept un prozator de mare talent.

Igor Volniţchi s-a născut pe 10 iunie 1977 în satul Bădiceni, raionul Soroca. A studiat jurnalismul şi ştiinţele comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

Activitatea profesională o începe concomitent cu studiile universitare, în 1994, în calitate de reporter, iar apoi de redactor şi prezentator de emisiuni la primul post de radio independent din Republica Moldova ”Unda liberă”. În octombrie 2009 devine consilier principal de stat, purtător de cuvînt al prim-ministrului Republicii Moldova, funcţie pe care o deţine pînă în aprilie 2013.

Prima sa carte a apărut în 2010 - ”Istoria partidelor din Republica Moldova”. A doua carte - romanul ”Călăul e nevinovat” - a fost editată în 2013.

Sursa: Moldpres