„JOCURILE SÎNT FĂCUTE” ÎN PRIVINȚA POSTURILOR DE CONDUCERE DIN UE

Cei şase negociatori ai celor trei familii politice europene din cadrul majorităţii - PPE, S&D şi Renew - au ajuns la un acord, prin videoconferinţă, prin care Ursula von der Leyen urmează să fie propusă de către Consiliul European la un al doilea mandat al Comisiei Europene (CE), portughezul socialist Antonio Costa la funcţia de preşedinte al Consiliului, iar premierul eston Kaja Kallas la postul de Înalt Reprezentant al UE însărcinat cu Politica Externă şi de Securitate, scrie publicația Le Point.

Antonio Costa urmează să efectueze un mandat de doi ani şi jumătate, care poate fi prelungit o dată, potrivit Tratatului UE.

S-a ajuns la o înţelegere prin care preşpedintelui Consiliului European să nu i se conteste efectuarea unui al doilea mandat, de care a beneficiat şi Charles Michel, actualul preşedinte al Consiliului.

Fiecare dintre cele trei familii politice europene ale majorităţii parlamentare se află astfel la conducerea principalelor instituţii europene.

Acest acord respectă totodată un echilibru geografic - Antonio Costa din Sud, Kaja Kallas din Est, iar Vestul cu Germania.

Partidul Popular European (PPE) a desemnat doi negociatori - pe polonezul Donald Tusk şi pe grecul Kyriakos Mitsotakis, social-democraţii (S&D) pe germanul Olaf Scholz şi pe spaniolul Pedro Sanchez, iar Renew (liberal) pe francezul Emmanuel macron şi olandzul Mark Rutte.

Giorgia Meloni, din grupul ECR, nu s-a aflat la masă, dar a fost consultată.

Italia nu este în poziţia de a deţine unul dintre posturile la vîrf (”top job”), însă urmează dsă primească un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană în urma unor negocieri cu Ursula von der Leyen, atunci cînd aceasta va construi arhitectura CE.

 

Ursula Von Der Leyen, la al doilea mandat la șefia CE

În afară de Viktor Orban, nu se cunosc alţi lideri Ue care să se fi pronunţat împotriva unui al doilea mandat al Ursulei von der Leyen la șefia CE.

Prin acest acord, ea îşi asihură o majoritate calificată joi, la un summit UE.

Aleşii PPE se întîlnesc în Portugalia, la începutul lui iulie, pentru a contura împreună cu Ursula von der Leyen un program care să fie acceptat de către celalte forţe politice prezente în Parlamentul European (PE).

Preşedinta în exerciţiu a CE urmează să obţină, în a doua etapă, confirmarea desemnării sale printr-un vot secret cu o majoritate absolută, la 18 iulie.

Pînă atunci, ea urmează să se consulte cu liderii grupurilor parlamentare, de care urmează să culeagă priorităţile.

 

Antonio Costa, noul președinte al Consiliulu European

Numele portughezului era favorit în pariuri de doi ani.

Fostul premier socialist este foarte respectat de către omologii săi.

El este un om al concordiei, care mai degrabă s-a bucurat de succes în ţara sa.

Drumul său către preşedinţia Consiliului European era clar pînă la apariţia unui dosar de corupţie şi trafic, în noiembrie 2023, care a ajuns pînă la directorul său de cabinet.

El a scăpat după ce numele său a apărut „din greşeală” în ascultări telefonice: Anchetatorii l-au confundat cu un omonim aproape perfect, Antonio Costa Silva, ministrul al Economie în guvernul portughez.

 

Kaja Kallas, noua șefă a diplomației europene

În urmă cu patru ani, ţările din Europa Centrală şi de Est nu au obţinut niciun post la vîrf, iar situaţia trebuia să fie reechilibrată.

Premierul eston s-a făcut remarcat printr-un mod franc de a vorbi despre necesitatea ajutării Ucrainei, reînarmării Europei şi respingerea intimidărilor lui Vladimir Putin.

Poliţia rusă a emis un aviz de urmărire pe numele său.

Kaja Kallas a declarat că Războiul din Ucraina trebuie să se încheie cu înfrîngerea Rusiei - şi dezmembrarea Federaţiei ruse, care nu este linia UE. În cazul în care va fi numită în post, va trebui ca Kaja Kallas să nu-şi confunde convingerile cu rolul de ”ministru de Externe” al Celor 27.

Sursa: digi24.ro