JEAN-CLAUDE JUNCKER – CANDIDATUL PPE PENTRU FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL COMISIEI EUROPENE

Vineri, 7 Martie, Congresul Partidului Popular European (PPE), desfăşurat la Dublin, Irlanda, l-a desemnat pe Jean-Claude Juncker, fostul prim-ministru al Luxemburgului, în calitate de candidat al PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene,  în perspectiva alegerilor din Mai pentru Parlamentul European.

Din cele 627 de voturi exprimate de membrii Congresului, 382 au votat pentru Jean-Claude Juncker, în timp ce Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, a întrunit 245 de voturi.

La nominalizarea candidatului la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, PPE a fost singurul partid politic european majoritar care a implementat un proces care a fost deschis, transparent, competitiv şi democratic.

După alegerea sa în calitate de candidat al PPE, Jean-Claude Juncker a declarat: "Noi trebuie să explicăm de ce UE nu este un fenomen al trecutului, ci o necesitate a viitorului eu. Vă mulţumesc pentru încrederea pe care mi-aţi acordar-o! Noi (PPE; nora red.) suntem cei care vom cîştiga aceste alegeri!" 

Jean-Claude Juncker va vîrful de lance al campanie electorale, la nivelul UE, a PPE, pînă la alegerile euro-parlamentare, care vor avea loc în perioada 22-25 Mai. După cîştigarea alegerilor, Jean Claude-Juncker va avea mandatul democratic să-şi asume preşedinţia Comisiei Europene.

Grupul PPE este cel mai mare şi cel mai influent partid politic de centru-dreapta din Parlamentul European.

Dublin, 07 martie 2014